• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedelja je bila najtopliji dan u istoriji, a onda je svanuo ponedeljak… Zastrašujući rekord ekspresno srušen

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prosečna globalna temperatura vazduha u ponedeljak je bila 17,15 stepeni Celzijusovih

  • 2
Vrućina, Arizona Foto: Tanjug/AP

Nedelja 21. jul 2024. juče je proglašena najtoplijim danom otkako se mere temperature. Ipak, rekord je ponovo oboren ekspresno, samo dan kasnije – najtopliji dan u istoriji je sada ponedeljak 22. jul 2024, saopštio je Servis za klimatske promene Kopernik pri Evropskoj uniji, a preneo Rojters.

Prosečna globalna temperatura vazduha u ponedeljak je bila 17,15 stepeni Celzijusovih, što je za 0,06 stepeni više od temperature izmerene u nedelju. Podaci o globalnoj temperaturi vode se od 1940.

Poslednji put su rekordi ovako brzo padali u julu prošle godine, kada su četiri dana zaredom bila najtoplija otkako se mere temperature. Pre toga najtopliji dan izmeren je u avgustu 2016.

- Ovaj ponedeljak možda je postavio rekord za najvišu globalnu temperaturu u istoriji, kada to kažem mislim na poslednjih nekoliko desetina hiljada godina – rekao je za Rojters Karsten Hauštajn, klimatski naučnik sa Univerziteta u Lajpcigu, u Nemačkoj.

Poslednjih dana u gradovima u Japani, Indoneziji i Kini registrovane su rekordne vrućine. Zemlje Persijskog zaliva takođe su oborile temperaturne rekorde, a temperature u Evropi su prevazilazile 45 stepeni.

(Telegraf Nauka / Reuters)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Слађана Точиловац Шаљић

    24. jul 2024. | 13:18

    Па да честитам. Планета Земља је оборила све температурне рекорде. А ви само улажиге у ратове и сукобе и даље. Тако сте прикривали загађење од аутомобилских издувних гасова, а сада прикривање загађење и поремећаје који настаји услед експлозија пројектила. Али ђаво увек дође по своје. Прикривање рекордну производњу нафте, која опет иде ка војно индустријском комплексу. Браво! Веома интелигентно.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>