• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jezivo stvorenje iz „zone sumraka“: Nova vrsta vampirske lignje otkrivena u moru kraj Kine

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Vampirska lignja Ilustracija: Shutterstock/tya.studio

Naučnici su otkrili novu vrstu vampirskih lignji u vodama kraj ostrva Hajnan u Kini. Ovo je tek druga poznata vrsta vampirskih lignji koje trenutno postoje, a pronađena je na dubini od između 800 i 1.000 metara, što je takozvana „zona sumraka“, piše LiveScience.

Ovo stvorenje dostiže dužinu od oko 30 centimetara, navodi se. Uprkos zastrašujućem imenu, ali i pojavi, reč je o vrsti koja predstavlja samo „čistače“ morskih dubina koji uglavnom jedu već uginule životinje i možda najmanje kičmenjake.

Jedina priznata vrsta vampirskih lignji opisana je još 1903. Kasnije je pronađeno još sličnih vrsta, ali se uvek ispostavilo da pripadaju nekom drugom rodu.

Za otkrivene pripadnike ove vrste veruje se da su mladunci i da tek treba da dobiju drugi par peraja bliže glavi.

- Svih deset vrsta vampirskih lignji koje su dosad opisane imale su morfološke razlike u različitim periodima života – rekao je za LiveScience Dažun Ći, pomorski biologd na Institutu za okeanologiju Južnog kineskog mora.

U studiji koja se pojavila u preprint žurnalu BioRxiv, što znači da nije prošla stručnu recenziju, opisali su novu vrstu nazvanu Vampyroteuthis pseudoinfernalis. Od Vampyroteuthis infernalis, jedine trenutno postojeće vrste vampirskih lignji, nju razlikuje nekoliko karakteristika – pozicija fotofora, svetliećih organa, zašiljeni rep i kljun sa dužim krilom na donjoj vilici.

Genetska analiza pokazala je da je reč o odvojenoj vrsti, rekao je Ći.

- Analiziraćemo još primeraka da otkrijemo više o morfološkim razlikama – rekao je on.

Iako se trenutno u rodu Vampyromorfida nalazi samo Vampyres infernalis i možda novootkrivena vrsta Vampyroteuthis pseudoinfernalis, ranije su otkriveni fosilni osatci njihovih rođaka.

Kako je Telegraf Nauka pisao, fosil jedne od tih vrsta - Simoniteuthis michaelyi – pronađen je blizu Luksemburga 2022.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>