• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Amputiraju noge saboraca da im spasu živote: Ova stvorenja jedina uz ljude izvode složenu operaciju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jedini medicinski sistem koji može da se poredi s ovim je ljudski, poručio Erik Frenk, naučnik sa Univerziteta u Vircburgu

  • 0
Mravi sa Floride Vrsta mrava Camponotus floridanus... Foto: Shutterstock / Russell Marshall

Vrsta mrava sa Floride Camponotus floridanus ume da identifikuje rane na svojim saborcima, da ih očisti ili, po potrebi, da amputira ranjenu nogu, otkrili su naučnici. Njihovo otkriće objavljeno je u žurnalu Current Biology.

- Kada govorimo o amputaciji, ovo je jedini slučaj u kome se sofisticirana i sistematska amputacija pojedinaca od strane drugih pripadnike vrste dešava u životinjskom carstvu – rekao je Erik Frenk, bihejvioralni ekolog sa Univerziteta u Vircburgu, prenosi EurekAlert!

Njegov tim je 2023. otkrio da afrička vrsta mrava Megaponera analis leči rane svojih ranjenih saboraca sa antibiotskom supstancom iz žlezda, o čemu je Telegraf Nauka ranije pisao. Mravi sa Floride nemaju takve žlezde, pa je tim poželeo da zna kako rešavaju rane članova kolonije.

Istraživači su pratili kako mravi rešavaju dva tipa rana na nogama: povrede gornjeg i donjeg dela.

U eksperimentima, primetili su da mravi leče povrede gornjeg dela noge čisteći ih ustima pre nego što amputiraju nogu ugrizima dok donji deo noge leče samo čišćenjem.

Ove operacije dovode do većeg procenta preživljavanja ranjenih mrava.

Naučnici veruju da mravi amputiraju noge samo kad je povređen gornji deo, ali ne i donji, zbog ograničenja brzine. Amputacija traje najmanje 40 minuta.

- Mravi su sposobni da dijagnostifikuju ranu, da vide da li je došlo do infekcije i da je leče tokom dužeg perioda. Jedini medicinski sistem koji može da se poredi sa ovim je ljudski – rekao je Frenk.

Profesor Frensis Ratnijeks sa Univerziteta u Saseksu, koji nije učestvovao u istraživanju, kaže da nije iznenađen otkrićem.

- Ovo je još jedan primer adaptacije u životima socijalnih insekata u kome radnici pomažu jedni drugima da rade za koloniju i pomažu svojoj koloniji – rekao je on za Gardijan.

(Telegraf Nauka / EurekAlert! / The Guardian)

Video: Hrabri maleni "vojnici" ubili bubašvabu: Možda mogu da prežive nuklerku ali ne i ovu armiju

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>