• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruski naučnici izvode jedinstvenu autopsiju: Ispituju vuka zamrznutog u sibirskom ledu pre 44 hiljade godina

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je prvi put u svetu da je pronađen ostatak kasno-pleistocenskog predatora, rekao je Albert Protopopov

  • 0
Vuk iz sibirskog leda Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

U regionu Jakutija na dalekom severu Rusije, lokalni naučnici rade autopsiju i proučavaju ostatke vuka zamrznutog u permafrostu pre oko 44.000 godina, saopšteno je danas iz Akademiji nauka Jakutije.

Telo vuka pronađeno je slučajno od strane lokalnih lovaca u Abiskom okrugu Jakutije 2021. godine i sada se detaljno analizira i proučava, prenosi Rojters.

- Ovo je prvi put u svetu da je pronađen ostatak kasno-pleistocenskog predatora. Starost ostataka vuka je procenjena na oko 44.000 godina. Do sada nije bilo takvih pronalazaka - rekao je Albert Protopopov, šef odseka za proučavanje faune ledenog doba pri Akademiji nauka Jakutije.

Locirana između Arktičkog okeana i dalekog istoka Rusije, Jakutija je ogromno područje površine Teksasa prekriveno močvarama i šumama, sa velikim delovima teritorije pod permafrostom gde zimske temperature padaju i do minus 64 stepena Celzijusa.

- Obično pronalazimo biljojede koji su se zaglavili u močvarama, smrzli se i relativno dobro očuvani sačekali da ih pronađemo. Ali ovo je prvi put da je pronađen veliki mesožder - rekao je Protopopov.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>