• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Divlji konji vraćaju se u stepe Kazahstana posle 200 godina

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avioni češke vojske prevezli su konje - pastuva i šest kobila - na letovima iz Praga i Berlina do grada Arkalika

  • 0
Divlji konji Foto: Abduaziz MADYAROV / AFP / Profimedia

Divlji konji vraćaju se u stepe Kazahstana posle gotovo 200 godina u okviru plana da se poslednji divlji konji na svetu vrate u svoja prvobitna staništa.

Divlji konji Prževaljskog su ugrožena vrsta koja je nekada slobodno živela u Centralnoj Aziji, a ime su dobili po ruskom geografu Nikolaju Prževaljskom koji ih je otkrio krajem 19. veka i početkom ovoga meseca u kazahstansku stepu vraćeno je sedam konja, preneo je Rojters.

Zoološki vrt u Pragu u Češkoj namerava da vrati još 40 konja za narednih pet godina u stepu Altin Dala u centralnom Kazahstanu, koja obuhvata površinu od oko 7.000 kvadratnih kilometara.

- Ovo su prvi divlji konji koji su dotakli tle stepa centralnog Kazahstana za stotine godina - rekao je direktor praškog zoološkog vrta Miroslav Bobek.

Divlji konji Foto: Volker Hohlfeld / imago stock&people / Profimedia

Avioni češke vojske prevezli su konje - pastuva i šest kobila - na letovima iz Praga i Berlina do kazahstanskog grada Arkalika, odakle su putovali sedam sati kamionom u pratnji čuvara zoološkog vrta.

Konji će boraviti u ograđenom prostoru za aklimatizaciju tokom godinu dana da bi naučili da pronađu vodu i hranu tokom surovih stepskih zima. Konji Prževaljskog su potpuno nestali iz divljine šezdesetih godina prošlog veka, ali su ostali u zatočeništvu.

Već su bili ponovo vraćeni u Kinu i zapadnu Mongoliju, gde ih sada ima 850.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>