• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

„Biljka leš“ cveta prvi put posle više godina, oslobađajući užasan miris

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo se ne dešava baš često, ali će vaš nos znati kad se desi.

  • 0

Primerak džinovskog kozlaca (Amorphophallus titanum) u botaničkoj bašti Kju u Londonu cveta prvi put posle više godina, ispuštajući svoj karakteristični vrlo neprijatni miris, piše IFL Science.

Biljku je prvi put opisao 1878. godine italijanski botaničar Odoardo Bekari, pronašavši je na Sumatri. Bekari je poslao semenje u nekoliko botaničkih vrtova, gde se ove neobične biljke iz porodice Araceae uzgajaju i proučavaju više od sto godina.

Biljka svoje cvetove pokazuje retko i neredovno, otprilike svakih 7-9 godina. Kad se to desi, spektakularno je za oči i vrlo neprijatno za nos, a gotovo je već posle par dana.

Cvast ima ogromne dimenzije. Jak miris trulog mesa oslobađa se u kratkim intervalima, ali samo u kratkom periodu tokom prve noći, kad je biljka u ženskoj fazi. Tokom druge noći, muški cvetovi proizvode velike količine žutog polena.

Miris – jedan od najjačih od biljaka – koristan je za biljku u divljini, pomažući joj da privuče oprašivače.

„Biljke leševi“ su takođe sposobne da se zagreju do 36,7 stepeni Celzijusovih kako bi još prevarile insekte. Insekti misle da bi cvet mogao biti hrana, ulete unutra, shvate da tamo nema ništa za jelo i odlete sa polenom na nogama. Ovaj proces obezbeđuje oprašivanje. Kad su cvetanje i polinacija gotovi, cvet se urušava.

Biljka ne ostaje otvorena dugo – obično cveta samo jedan ili dva dana.

(Telegraf Nauka/IFL Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>