• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Reke rđaju zbog povećane koncentracije toksičnih metala izazvane klimatskim zagrevanjem

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Podaci o planinskim rekama Kolorada pokazuju da su se koncentracije bakra, cinka i sulfata udvostručile za 30 godina.

  • 0

Planinske reke u američkoj državi Kolorado rđaju, a kriv je sve topliji klimat. Porast nivoa toksičnih teških metala je takođe registrovan u arktičkim vodenim tokovima, što izaziva zabrinutost da je ova pojava možda rasprostranjenija.

Od Anda do evropskih Alpa, istraživači su zabeležili porast teških metala u planinskim vodenim tokovima u proteklim decenijama, ali nije bilo jasno šta je uzrok.

Analizirajući podatke o hemiji vode iz perioda od 40 godina o 22 planinska vodena toka Kolorada, istraživači su otkrili da su se koncentracije bakra, cinka i sulfata udvostručile u poslednjih 30 godina.

Ustanovljeno je da su suvlja klima i smanjen protok vode odgovorni za oko polovinu tog povećanja, a da je preostali porast najverovatnije posledica topljenja podzemnog leda, što izlaže više stena podzemnoj vodi i oslobađa metale iz njih.

Diluiranje vode sa velikom koncentracijom metala znači da kontaminacija verovatno neće biti značajan problem kad stigne do gradova i oblasti dalje nizvodno, ali bi za planinske zajednice mogao biti potreban dodatni tretman vode radi bezbednosti.

Dok se zagrevanje nastavlja, ovaj problem će se verovatno povećavati i uticati na veći broj zajednica širom sveta.

(Telegraf Nauka/Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>