• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Muški i ženski pauk kraba „sarađuju“ u imitiranju cveta kako bi prevarili plen i predatore

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici sa Junanskog univerziteta u Kini otkrili su par paukova, muškog i ženskog, koji sarađuju radi stvaranja prizora cveta, obmanjujući tako i plen i predatore.

  • 0

Naučnici su istraživali tropsku kišnu šumu u oblasti Sišuangbana na jugozapadu Kine i naišli na pauka koji je očigledno pokušavao da imitira okolne cvetove. Kad su pažljivije pogledali, videli su da zapravo dva pauka, jedan na drugom, zajednički imitiraju jedan cvet.

Kooperativna mimikrija nije dosad zabeležena ni kod jedne vrste, kažu istraživači. Ova adaptacija zahteva da oba učesnika naprave ubedljivu kamuflažu.

Reč je o paucima iz porodice pauka kraba Thomisidae, koji opstaju tako što se utapaju u okolinu kako ih predatori ne bi videli i kako bi iz zasede uhvatili plen. Obično žive na cvetovima ili u blizini. Većina je poznata po sposobnosti da se uklopi sa cvetovima oko sebe, a neki čak menjaju boje da bi ostali nevidljivi.

Ženski pauk iz gorepomenutog para je preuzeo izgled bledobelih latica, dok je muški pauk, koji je manji, sedeo na leđima ženke i izgledao kao tučak. Boja ženke je bila slična laticama okolnih cvetova, a tamnije boje mužjaka su ličile na unutrašnje delove tih cvetova. Oboje su bili neophodni radi imitacije celih cvetova Hoya pandurata koji su ih okruživali.

Dalje istraživanje je potrebno da bi se utvrdilo da li je takvo ponašanje prisutno kod drugih članova vrste i radi boljeg razumevanja njihove evolucione istorije.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>