• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vulkan na Islandu izbacio oblak opasnog gasa: Stigao je do severa Evrope, nastavlja da se kreće

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od četiri erupcije od decembra, poslednja je bila najjača

  • 0
Erupcija na Islandu Erupcija na Islandu 17. marta... Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Na islandskom poluostrvu Rejkjanes došlo je do vulkanske erupcije 17. marta. Od četiri erupcije zabeležene u regionu od decembra, ova je bila najjača, a oblak sumpor-dioksid izbačen u vazduh stiže do kontinentalne Evrope, objavio je Servis za monitoring atmosfere Kopernik (CAMS).

Predviđanja CAMS rade se na osnovu atmosferskog sastava, satelitskih podataka i informacija o količini sumpor-dioksida u atmosferi, a vulkanske erupcije su jedan od njegovih glavnih izvora.

Prognoze rađene posle erupcije pokazuju da se vulkanski materijal izbačen u vazduh kreće istočno preko Irske i Velike Britanije, a da je do Skandinavije stigao u sredu. Sada putuje preko Baltika i stići će do balktičkih zemalja, Poljske i severozapadne Rusije sutra, u petak.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Copernicus ECMWF 🌍 (@copernicusecmwf)

- Prethodne erupcije nisu proizvele mnogo sumpor-dioksida koje bismo mogli da pratimo. Količin sumpor-dioksida ovog puta je jasna i možemo da je pratimo kako se kreće preko severne Evrope iako ne očekujemo da će imati bilo kakav uticaj na klimu ili kvalitet vazduha – rekao je u saopštenju Mark Parington, naučnik CAMS.

- Vulkanske erupcije i otpuštanje sumpornih jedinjenja mogu da poremete ne samo kvalitet vazduha, već i globalne procese, poput koncentracija ozona u stratosferi. Uticaj vulkanskih erupcija na Islandu na atmosferu još nije bio značajan, ali je važno pratiti i procenjivati situaciju – rekla je Lorens Ruil, direktorka CAMS.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>