• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odbacila ju je majka, a onda i starateljka: Tužna sudbina bebe gorile rođene carskim rezom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Džamila je rođena šest nedelja pre vremenom, ali zbog jedinstvenog porođaja njena majka Grejsi odbila je da vodi računa o njoj

  • 0
Gorile Džamila se brzo oporavlja... Foto: Fort Worth Zoo/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Gorila Džamila rođena je šest nedelja pre vremena i to carskim rezom. Zbog operacije i, kako se pretpostavlja, nedostatka hormonskog odgovora tela kakav se dešava tokom porođaja njena majka Sekani ju je odbacila. U Zoološkom vrtu Fort Vort u Teksasu, u kome je rođena, pokušali su da brigu prebace na surogat majku, tj. starateljku Grejsi, ali je i ona odbacila malenu Džamilu, pa će sada pokušati sa još jednom gorilom koja nema svoje potomke.

- Pratili smo Grejsi, ali trening je previše usporio, nije primećen napredak koji smo očekivali. Doneli smo tešku odluku da završimo trening i fokus prebacimo na drugu ženku u grupi – Vinifred, koju svi zovu Fred – naveli su iz zoo-vrta na Fejsbuku i dodali:

- Fred ima 33 godine i nema svojih potomaka, ali je pokazala neko interesovanje za Džamilu. Naš cilj je da obezbedimo da Džamilu odgajaju gorile. Dok budemo radili sa Fred, nastavljamo konsultacije sa partnerima o najboljim koracima.

Kako dodaju, u međuvremenu Džamila je zdrava, sve jača i raste. Radi na razvoju mišića i pokretnosti.

Posebno odelo za Džamilu Osoblje koje brine o njoj nosi posebno odelo... Foto: Fort Worth Zoo/ MEGA / The Mega Agency / Profimedia

U okviru treninga, zaposleni u zoo-vrtu nose specijalno odelo zbog koga se Džamili čini da je na drugoj gorili. Početkom marta objavljen je i kratak video na kome se vidi kako je malena gorila, čije ime na svahiliju znači Lepotica, našla sopstvene noge.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Fort Worth Zoo (@fortworthzoo)

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>