• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Različite akcente nemaju samo ljudi, već i vrsta morskih sisara

Vreme čitanja: oko 1 min.

Naučnici ustanovili da su zvižduci različiti kod kljunastih delfina koji žive južno i severno od Novog Zelanda

  • 0
Kljunasti delfini Kljunasti delfini... Foto: Yonhap News / Newscom / Profimedia

Regionalni akcenti nisu samo nešto što postoji kod ljudi – kljunasti delfini ih takođe imaju. Novo istraživanje otkrilo je različite akcente kod kljunastih delfina koji nisu tako udaljeni, već žive na dve različite strane mora oko Novog Zelanda, piše IFLScience.

Dr Džesika Patinjo-Perez sa Univerziteta Mejsi snimila je zvuke kljunastih delfina severno od obale Novog Zelanda. Onda je dobila snimke druge populacije kljunastih delfina koji žive južno od obale Novog Zelanda, a koje je napravila dr Marta Gera sa Univerziteta Otago. Dr Patinjo-Perez je radila s kolegama da analizira ove zvuke i uporedi ih.

Delfini su, navode naučnici, pričljive životinje i koriste zvuke da traže hranu i održe grupu. Njihovi zvižduci, samo jedan od tri tipa zvukova koje puštaju, imaju frekvenciju između 3.000 i 36.000 herca i traju oko četiri sekunde.

Zvižduci delfina južnjaka i delfina severnjaka veoma su različiti. Toliko da je kompjuterski program bio u stanju da razlikuje koji zvižduk dolazi od koje grupe sa preciznošću od 90 odsto.

- Ključne razlike su dužina i krajnja frekvencija zvižduka. Zvižduci južnjaka su bili duži i imali su više promena nego zvižduci severnjaka – naveli su naučnici u studiji objavljenoj u New Zealand Journal of Zoology.

Naučnici dodaju da ne znaju da li ove dve grupe delfina mogu međusobno da se razumeju.

(Telegraf Nauka / IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>