• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Manja je od nokta, a glasnija od pištolja: Ova ribica je prosto neverovatna

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mužjak Danionella cerebrum može da proizvede zvuk čija jačina je iznad 140 decibela

  • 0
Danionella cerebrum Danionella cerebrum... Foto: Shutterstock/Pavaphon Supanantananont

Jedna od najmanjih ribica na svetu, manja od ljudskog nokta, može da ispušta zvuke glasnije od pucnja pištolja. Mužjak Danionella cerebrum, ribica duga oko 12 milimetara iz potoka Mjanmara, može da proizvede zvuk jačine iznad 140 decibela, jednak sireni hitne pomoći, pokazala je studija objavljena u žurnalu PNAS.

Najčešći mehanizam koji ribe imaju za proizvodnju zvuka podrazumeva vibracije njihovih ribljih mehura koje pokreću ritmičkim kontrakcijama specijalizovanih mišića, navodi se u studiji, a prenosi Gardijan.

Međutim, mehanizam stvaranja zvuka kod vrste Danionella cerebrum, koja ima najmanji mozak od svih poznatih kičmenjaka, bio je misterija jer mišići povezani sa ribljim mehurom ne daju pravo objašnjenje za nastanak zvuka.

Naučnici Univerziteta Šarit u Berlinu otkrili su da ribica ima jedinstveni sistem stvaranja zvuka, u koji su uključeni bubnjajuća hrskavica, specijalizovana rebra i mišić koji se ne zamara. To mogućava ribici da ubrza bubnjajuću hrskavicu do neverovatne snage koja stvara jak puls.

- Shvatanje ove izuzetne adaptacije proširuje naše shvatanje pokreta kod životinja – navedeno je u studiji.

Tim naučnika koristio je video snimke da izuči ovaj mehanizam. Da bi nastao zvuk, rebro koje je kraj ribljeg mehura specijalan mišić pomera u deo hrskavice. Kada se rebro otpusti, pogađa riblji mehur i stvara zvuk kao bubanj. Rebro je mnogo jače kod mužjaka, pa to objašnjava zašto ženke ne proizvode ovakav zvuk.

(Telegraf Nauka / The Guardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>