• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Orijentalni kljunorošci imaju sposobnost shvatanja objektne permanencije kao čovekoliki majmuni

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru otkrili su da orijentalni kljunorošci imaju sposobnost shvatanja objektne permanencije kao čovekoliki majmuni.

  • 0
orijentalni kljunorožac, kljunorog Foto: Wikipedia/Gossipguy, CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0), via Wikimedia Commons

Objektna permanencija predstavlja sposobnost da se pamti ili zna da nešto i dalje postoji iako nije na vidiku. Ranije istraživanje je pokazalo da samo dve vrste ptica imaju takvu sposobnost – vrane i papagaji, piše Phys.org.

Stručnjaci za ponašanje životinja su testirali šest kljunorožaca. Odlučili su da testiraju te ptice pošto je ranije istraživanje pokazalo da ispoljavaju neki oblik shvatanja objektne permanencije u prirodi – mužjaci donose poklone ženkama i mladuncima iako ne mogu da ih vide jer su skriveni iza zaštitnih konstrukcija.

Ptice su prvo naučene da pokažu gde se poklon nalazi tako što će ga kljucati (ili kljucati u pravcu poklona). Zatim su jedna po jedna stavljene u kavez gde su mogle videti kako istraživači skrivaju poklone ispod malih crvenih čaša. Nakon svake manipulacije, ptica je trebalo da pokaže gde misli da se poklon nalazi kljucajući jednu od crvenih čaša.

U početnoj fazi, poklon je stavljan pod čašu dok ptica gleda, a onda je trebalo da pokaže čašu koja skriva poklon. Tokom narednih nekoliko faza, poklon je stvaljen ispod raznih čaša, a onda pomeren pod druge pre nego što je ptica trebalo da pokaže gde se nalazi.

Poslednji test je uključivao „nevidljivo pomeranje“ – ptici je dozvoljeno da vidi stavljanje poklona pod kutiju, a zatim je sprečena da vidi gde je poklon pomeren – ali nije uopšte bio pomeren. Nakon što je pticama pokazano da poklon nije pod čašom, polovina ptica je počela da kljuca kutiju, pretpostavljajući da je tamo ostavljen.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>