• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Alpski kozorozi postaju noćne životinje dok temperature rastu

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Biolozi i veterinari kažu da alpski kozorozi menjaju način ishrane tokom poslednjih nekoliko godina reagujući na sve veće temperature.

  • 0

Naučnici su pratili ponašanje alpskih kozoroga u jednoj oblasti Alpa od 2006. do 2019.

Alpski kozorog je vrsta koze u Alpima. Hrani se prvenstveno travom, obično tako što se spusta niz planinu tokom obdanice do travnatih oblasti radi ispaše.

Istraživači su primetili da temperature u nacionalnom parku Gran Paradizo, u italijanskim Alpima, polako rastu u okviru globalnog zagrevanja. Da bi videli kako na promenu reaguju kozorozi koji žive u parku, uhvatili su 47 primeraka 2006. godine i stavili im ogrlice sa senzorima za kretanje.

Prilikom toplijih dana, kozorozi su bili manje aktivni tokom dana, a više aktivni noću. To ima smisla pošto bi nastojanje na rashlađivanju tokom toplih dana zahtevalo više energije nego nastojanje na zagrevanju tokom prohladnih letnjih noći.

Međutim, u tome postoji i ozbiljan nedostatak. Mnogo je verovatnije da će kozorozi postati plen vukova kad se hrane noću pošto nisu baš zaštićeni u travnatim predelima i ne mogu videti da se vukovi približavaju.

Istraživači sugerišu da prelazak na više noćni način života nije održiva promena ponašanja alpskih kozoroga zbog predatora. Dok klimatske promene napreduju, kozorozi će verovatno sve više postajati noćne životinje, dovodeći svoj opstanak u veliku opasnost.

Neke reakcije divljih životinja mogu ostati neprimećene u modelima koji pokušavaju da predvide promene u životnoj sredini usled globalnog zagrevanja zbog suptilnih promena u ponašanju.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>