• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najviša temperatura u istoriji Evrope zabeležena 11. avgusta 2021: Evo gde je srušen jezivi rekord

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Temperatura od 48,8 stepeni Celzijusa izmerena je na Siciliji

  • 2
Italja požari, Sicilija, Italy Wildfires Veliki požari na Siciliji... Foto: Tanjug/AP

Meteorološka agencija Ujedinjenih nacija (UN) potvrdila je danas da je temperatura od 48,8 stepeni Celzijusa očitana na Siciliji pre više od dve godine najviša temperatura zabeležena u istoriji Evrope.

Svetska meteorološka organizacija saopštila je da je ta temperatura na Siciliji zabeležena 11. avgusta 2021. godine, u vreme kada su temperature u velikom delu Evrope bile u velikom porastu, prenosi AP. Ta temperatura nadmašila prethodni evropski rekord od 48 stepeni Celzijusa koji je zabeležen u grčkim gradovima Atini i Elefsini u julu 1977. godine.

Rendal Serveni, koji Svetsku meteorološku organizaciju izveštava o klimatskim i vremenskim ekstremima, kaže da je potvrda ove temperature usledila nakon dugotrajne istrage koja je zahtevala "pažljivu analizu" agencije.

- Ova analiza potvrđuje alarmantnu tendenciju novih, rekordno visokih temperatura u određenim delovima sveta - rekao je Serveni.

Prošla godina je, kako je početkom meseca saopštio Servis za klimatske promene Kopernik, bila najtoplija otkako se mere globalne temperature u 19. veku, a najverovatnije i u poslednjih 100.000 godina.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    31. januar 2024. | 14:04

    Nisam znao da su imali meteo stanice pre milion godina....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>