Vreme čitanja: oko 2 min.
Ljudi ubiju 80 miliona ajkula godišnje – od kojih 25 miliona imaju status ugrožene vrste
Vreme čitanja: oko 2 min.
Podaci od 2012. do 2019. pokazuju da se broj smrti ajkula zbog ribolova povećao sa 76 miliona na 80 miliona godišnje.
Procena je da 80 miliona ajkula umre svake godine uprkos globalnim propisima u cilju njihove zaštite od odstanjivanja peraja.
Istraživači su pregledali ribarske podatke iz 150 zemalja i sa otvorenih mora, upotrebili kompjutersko modeliranje i razgovorali sa stručnjacima radi obezbeđivanja najkvalitetnijih i sveobuhvatnih podataka, piše Live Science.
Prekomeran ribolov je ogromna opasnost za ajkule, koje su često meta zbog peraja ili slučajno ubijene kao sporedni ulov. Međutim, studija je otkrila da propisi protiv odstranjivanja peraja ajkula nisu smanjili broj ubijenih ajkula i možda su ga čak povećali.
„To je veliki problem pošto je jedna od tri vrste u opasnosti od ekstinkcije“, kaže Boris Vorm, morski ekolog sa Univerziteta Dalhauzi u Kanadi.
Ukupno povećanje je uveliko posledica izražene smrtnosti u priobalnim vodama. Broj smrti ajkula se u priobalnim zonama povećao 4%. Pošto sad postoji regulacija u pogledu odstanjivanja peraja, ribari zadrže celu ajkulu. To je možda dovelo do otvaranja novih tržišta za meso ajkule, pa je tako možda podstaknut lov na ajkule u nekim oblastima zbog te nove potražnje.
Porast smrtnosti ajkula odgovara povećanju vrednosti trgovine ajkulama. Globalna trgovina mesom ajkula i raža možda ima vrednost od 2,6 milijardi dolara. Ranije je vrednost tog tržišta bila procenjena na 157 miliona dolara u 2000, a porasla je do 379,8 miliona u 2011.
Smrtnost u lovištima na otvorenom moru je opala 7%. Ta lovišta su nekad smatrana glavnim krivcem za odstanjivanje peraja, ali tim čamcima više nije dozvoljeno da zadrže određene vrste. To znači da ajkule mogu biti uhvaćene, ali imaju šansu da prežive ako budu oslobođene.
Više se mora uraditi na zaštiti ajkula imajući u vidu direktno njihov mortalitet, a ne samo odstranjivanje peraja. Mere bi trebalo da uključuju zabranu lova na ajkule, utvrđivanje naučno zasnovanih granica za lov, zaštitu kritičnih oblasti i demonstraciju vrednosti živih ajkula, kažu autori nove studije.
Studija naročito ukazuje na globalne razmere tržišta za ajkule – ne samo za peraja, već i za meso. Ljudi mogu smaniti sopstveni uticaj na ajkule tako što će biti obazrivi u svojim postupcima – npr. neće kupovati suvenire od ajkulinih zuba, neće jesti meso ajkule (što može biti drugačije nazvano) i izbegavaće kozmetičke proizvode koji koriste skvalen od ajkula.
"Problem je rešiv, samo se to mora uraditi odmah pošto ajkulama nije ostalo mnogo vremena“, kaže Vorm.
(Telegraf Nauka/Live Science)
Video: Gruber: Zadovoljna sam saradnjom Srbije i SAD u oblasti nauke
Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.