• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vrelina okeana doprinela „čudnim vremenskim prilikama“, pokazalo istraživanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećanje temperature je takođe dovelo do rekordnih nivoa stratifikacije temperature vode

  • 0
Ledeni breg A23a Ledeni breg A23a... Foto: AFP PHOTO / Copernicus Sentinel-3 satellite image ©2023 Maxar Technologies/Profimedia

U periodu intenzivne klimatske krize zapanjujuće visoke temperature okeana izmerene 2023. doprinele su „čudnim vremenskim prilikama“ širom sveta, otkrivaju novi naučni podaci. Okeani apsorbuju 90 odsto toplote koja se oslobađa emisijom ugljenika iz sagorevanja fosilnih goriva, zbog čega su okeani najočigledniji pokazatelj globalnog zagrevanja, prenosi Gardijan.

U svetskim okeanima su 2023. godine izmerene rekordno visoke temperature, a podaci su pokazali da su u poslednjoj deceniji okeani svake godine bili topliji nego prethodne godine, tvrde naučnici.

Povećanje temperature je takođe dovelo do rekordnih nivoa stratifikacije temperature vode u okeanima, jer se topla voda sa površine sve manje meša sa hladnijom vodom na većim dubinama.

Ovo pojava smanjuje količinu kiseonika u okeanima i ugrožava život u moru, a takođe smanjuje količine ugljen-dioksida i nivo toplote koje okeani i mora mogu u budućnosti da apsorbuju.

Pouzdana merenja temperature okeana počela su 1940-ih godina, ali je verovatno da su okeani sada najtopliji u poslednjih 1.000 godina i zagrevaju se brže nego bilo kada u poslednjih 2.000 godina.

Kako je Telegraf Nauka već pisao, Servis za klimatske promene Kopernik saopštio je da je 2023. definitivno najtoplija godina otkako postoje podaci i verovatno najtoplija u poslednjih 100.000 godina.

- Godina 2023. bila je izuzetna, a klimatski rekordi padali su kao domine. Ne samo da je 2023. najtoplija godina otkako se mere temperature, već je prva godina u kome su svi dani bili topliji za bar 1 stepen nego u predindustrijskom periodu. Temperature 2023. verovatno prevazilaze temperature u bilo kom periodu u poslednjih 100.000 godina – poručila je u utorak Samatna Burdžes, zamenica direktora Servisa za klimatske promene Kopernik Evropske unije.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>