• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potpuno neverovatno otkriće: Ova stvorenja brinu o povređenim borcima, inficirane rane leče - antibiotikom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Terapija je veoma efikasna i smanjuje smrtnost za 90 odsto

  • 0
Mravi Foto: Shutterstock/ABS Natural History

Mravi vrste Megaponera analis, rašireni južno od Sahare, imaju veoma specifičnu ishranu – jedu samo termite. Njihove lovačke ekspedicije su veoma opasne jer termiti vojnici brane svoje kolonije i u tome koriste moćne i opasne vilice. Uobičajeno je da veliki broj mrava bude povređen u pohodima.

Ukoliko dođe do infekcije zadobijenih rana, to predstavlja veliki rizik i može dovesti do smrti, prenosi EurekAlert! Međutim, vrsta Megaponera analis razvila je složeni zdravstveni sistem i može da razlikuje inficirane i neinficirane rane, kao i da inficirane rane leči efikasno antibiotikom koje sama pravi. To je pokazalo istraživanje tima koji su predvodili dr Erik Frank sa Univerziteta Julijus Maksimilijan u Vircburgu i profesor Loren Keler sa Univerziteta u Lozani.

- Hemijske analize u saradnji sa profesorom Tomasom Smitom pokazale su da su se profili ugljovodonika mravljih kutikula menjali kao rezultat infekcije rane – rekao je Erik Frank.

Upravo ta promena zaslužna je što mravi mogu da prepoznaju infekciju.

Oni zatim leče rane tako što stavljaju na njih antimikrobna jedinjenja i proteine. Ove antibiotike uzimaju iz metapleuralne žlezde, čiji sekret ima 112 komponenti, od kojih polovina ima antimikrobni efekat. Ta terapija je veoma efikasna – smanjuje smrtnost jedinki sa inficiranim ranama za 90 odsto.

- Sa izuzetkom ljudi, ne znam nijedno drugo živo stvorenje koje može da izvede ovako složeno lečenje rana – rekao je Erik Frank.

Loren Keler dodao je da ova otkrića mogu imati i „medicinske implikacije jer primarni patogen u ranama mrava, Pseudomonas aeruginosa, istovremeno je i jedan od glavnih razloga infekcija, a nekoliko sojeva je otporno na antibiotike.

Istraživači tek planiraju da provere da li su ovi mravi jedinstveni u tome ili sličan sistem lečenja postoji i kod drugih vrsta mrava.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>