• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Katastrofalni šumski požari u Kanadi zagadili celu severnu hemisferu: Opasne čestice stigle do Evrope i Kine

Vreme čitanja: oko 3 min.

Istraživači Kineske akademije nauka numeričkim modelima kvaliteta vazduha utvrdili kretanje PM2,5 od Severne Amerike ka ostatku sveta

  • 0
Šumski požari, Kanada Foto: Tanjug/AP

Šumski požari koji su ove godine besneli širom Kanade imali su toliko negativan uticaj na kvalitet vazduha da se to osetilo ne samo u Severnoj Americi, već i u Kini i Evropi, pokazali su numerički modeli kvaliteta vazduha koje su razvili istraživači Kineske akademije nauka, prenosi EurekAlert! Kako se navodi u žurnalu Advances in Atmospheric Sciences, ovo istraživanje pokazalo je koliko je čađ nastala u Kanadi pogodila celu severnu hemisferu.

Rekordni šumski požari, koji su uništili skoro pet odsto šuma u drugoj po veličini zemlji na svetu, izazvali su veliko zagađenje u Kanadi i SAD, a mnoga naselja su zbog toga čak i privremeno evakuisana. Ipak, do sada nije bilo poznato kakve je posledice ovo imalo za ostatak sveta.

Njujork u narandžastoj izmaglici

Njujork, zagađenje Apokaliptične scene u Njujorku zbog šumskih požara u Kanadi... Foto: Lev Radin/Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

- U julu smo videli fotografije Njujorka u narandžastoj izmaglici, zbog koje nije moglo da se diše, a koja je ličila na apokaliptične filmove. Međutim, imajući u vidu sve što znamo o dugoročnom transportu čestica, znalo se da su oni najverovatnije pogodili i Evropu i Aziju. Ipak, nismo znali u kojoj meri – rekao je dr Že Vang, glavni autor istraživanja i istraživač Instituta za atmosfersku fiziku (IAP) Kineske akademije nauka.

On i njegove kolege rešile su da proračunaju globalni domet pretnje po javno zdravlje korišćenjem numeričkih modela kvaliteta vazduha. Slično klimatskim modelima, oni koriste matematičke tehnike da simuliraju kako vreme i hemijske reakcije utiču na širenje zagađivača kroz vazduh.

Otkrili su da, iako je Kanada najviše pogođena, da je skoro cela severna hemisfera imala drastičan pad kvaliteta vazduha zbog transporta zagađivača preko velikih površina.

Kako se navodi, postojalo je šest epizoda tokom sezone šumskih požara u Kanadi kada je zagađenje bilo na maksimumu:

  • od 15. do 22. maja,
  • od 5. do 9. juna,
  • od 24. juna do 1. jula,
  • od 12. do 19. jula,
  • od 7. do 15. avgusta i
  • od 17. do 22. avgusta.

Prva epizoda dovela je do značajnog zagađenja u centralnim severnim delovima SAD, dok je druga najviše pogodila severoistočne delove te zemlje.

Rezultati dobijeni zahvaljujući modelu poklapaju se sa merenjima u stvarnom svetu. Koncentracija čestica sa prečnikom od 2,5 mikrona ili manje (PM2,5), koje su najopasnije u poređenju sa većim česticama prečika od 10 mikrona, 7. juna na 11 mesta u Njujorku bila je na najvećem nivou u poslednjih 50 godina.

Tokom treće epizode ovog zagađenja, model je pretpostavio da su čestice manje od 2,5 mikrona stigle do Evrope, a tokom četvrte opet do zapadne Kanade i centralne severne Amerike. Peta epizoda najviše je pogodila severnu Kanadu, a šesta istočnu i zapadnu obalu SAD. Zbog kretanja na sever, mnogo tih čestica stiglo je i do Arktika.

Kanada dim SAD Toronto u dimu... Foto: Tanjug/AP

Opasne koncentracije PM2,5

Koncentracije od 15 mikrograma PM2,5 po kubnom metru, koje Svetska zdravstvena organizacija smatra opasnim, zabeležene su uglavnom u Severnoj Americi, a beležene su tokom 40 dana.

Zbog transporta vetrom, koncentracija čestica je prevazišla 1 mikrogram po kubnom metru u većem delu severne hemisfere. Ta koncentracija je manja od opasne po standardima SZO, ali ima uticaj na zdravlje. Koncentracije PM2,5 u Kini skočile su u proseku za dva mikrograma po kubnom metru.

Zapadna i istočna Kanada bile su najviše pogođene, sa koncentracijama PM2,5 većim od 150 mikrograma po kubnom metru.

Šumski požari povećali su i koncentracije ugljen-dioksida za 0,1 ppm.

- Plan Kanade o smanjenju emisije štetnih gasova do 2030. potpuno je uništila jedna godina katastrofalnih šumskih požara – rekao je Zifa Vang, jedan od autora studije.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>