• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uhvaćen je poslednjom kamerom poslednjeg dana ekspedicije: Ovo je „živi fosil“, sisar iz vremena dinosaurusa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim naučnika uspeo da napravi četiri snimka životinje Zaglossus Attenboroughi, kljunastog ježa nazvanog po Dejvidu Atenboru

  • 0
Zaglossus Attenboroughi Foto: Patrick Guenette / Panthermedia / Profimedia

Naučnici su po prvi put uspeli da snime sisara koji nosi jaja, nazvanog po Dejvidu Atenboru, jednom od najpoznatijih britanskih novinara i prirodnjaka, i time su dokazali da ova vrsta nije izumrla, kao što se mislilo, piše BBC.

Ekspedicija u Indoneziji, koju su predvodili istraživači sa Oksfordskog univerziteta, snimila je četiri snimka po po tri sekunde ove vrste ehidni ili kljunastih ježeva.

Sa bodljama, krznom i kljunom, ehidne se nazivaju „živim fosilima“.

Dejvid Atenboro Dejvid Atenboro... Foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Veruje se da su se pojavili pre oko 200 miliona godina, kada su dinosaurusi i dalje šetali planetom.

Jedini dokaz da ova posebna vrsta ehidni, nazvana Zaglossus Attenboroughi, postoji do sada je bio decenijama star primerak mrtve životinje.

- Bili smo u euforiji, ceo tim je bio u euforiji. Ne šalim se kada kažem da smo do snimka stigli na poslednjoj SD kartici sa poslednje kamere koju smo skupili, poslednjeg dana ekspedicije – rekao je za BBC dr Džejms Kempton, vođa multinacionalnog tima ekspedicije na Kiklopovim planinama u Indoneziji.

Osim izgubljene ehidne, tim je otkrio i nove vrste insekata i žaba, a primetio i zdravu populaciju kengura sa drveća.

Osim kljunara, ehidne su jedini sisari koji nose jaja. Od četiri vrste kljunastih ježeva tri imaju dugačak kljun, uključujući tu i tek otkrivenu.

Ranije ekspedicije na Kiklopovim planinama dovele su do otkrića tragova ehidni, ali žive toliko daleko i izolovano da je bilo veoma teško otkriti ih.

Poslednje 62 godine jedini dokaz da ova vrsta postoji bio je jedan primerak u muzeju prirodne istorije u Holandiji, koji se čuva pod ključem.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>