• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Za 97 istraživačkih projekata izdvojeno 25 miliona evra: Pokrenut program Prizma Fonda za nauku

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na trogodišnjem programu radiće 898 naučnika iz 91 naučno-istraživačke organizacije

  • 0

Fond za nauku Republike Srbije predstavio je danas, 4. oktobra, projekte i naučnike koji su dobili finansiranje u okviru programa Prizma. Ovaj program sa budžetom od 25 miliona evra trajaće tri godine, a u okviru njega biće finansirano 97 programa na kojima radi 898 naučnika.

Kroz prizmu nauke Foto: Nikola Anđić

- Ovo je veliki dan za našu nauku i ovo je dan kome se svi raduju. Program je veoma kompetativan i za njega je konkurisalo 660 projekata, tj. 660 timova. Posle dvostepene evaluacije odabrano je 97 projekata. Osnovna ideja istraživanja je da se bave važnim temama za nas. Budžet programa Prizma je 25 miliona evra. Ovo je izuzetno važna investicija za razvoj nauke, za naša naučna istraživanja i naše naučnike, kao i u naučno-istraživačke organizacije. Važno je sa stanovišta toga da će programom biti podržano 898 istraživača, kao i 91 naučno-istraživačka organizacija. Sredstva se ulažu u rad istraživača, opremu, materijal, publikacije, međunarodnu saradnju… Sve ono što je neophodno za razvoj nauke u Srbiji – rekla je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktorka Fonda za nauku.

Ona je dodala da je ponosna na uspeh programa i odziv naučne zajednice na programe Fonda.

- Važno je da će kroz ove programe biti podržane sve oblasti nauke i istraživanja, da istraživači rešavaju važne izazove u našem društvu, da se bave važnim temama. Ova investicija od 25 miliona evra nije samo investicija u nauku, već investicija u snove, ambicije i ideje naših naučnika – rekla je dr Milica Đurić-Jovičić.

Za projekat Prizma obezbeđen je budžet od 25 miliona evra, objasnila je Sonja Budiša Milenković, menadžerka za međunarodnu saradnju Fonda za nauku, na osnovu zajedničkog ulaganja Republike Srbije, tačnije Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacije, uz zajam i tehničku podršku Svetske banke i bespovratnu finansijsku podršku Evropske unije.

Kroz prizmu nauke Foto: Nikola Anđić

- U skladu sa sadašnjim ciljevima koje je ministarstvo propisalo i Fond za nauku dosledno prati, raspisuju programe koji obećavaju našim naučnim radnicima da poboljšaju kvalitet naučno-istraživačkog rada, da povećamo izvrsnost naših naučnika, da poboljšamo međunarodnu saradnju… - rekla je dr Marina Soković, pomoćnica ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva istakla je značaj kontinuiranog ulaganja u razvoj nauke.

Kroz prizmu nauke Foto: Nikola Anđić

- Kroz finansijsku podršku EU od 31,5 miliona evra, Fond za nauku će obezbediti neophodne grantove od 16,5 miliona evra za naučnike koji će pomeriti granice znanja i razviti nova naučna rešenja. Ulaganje u nauku i istraživanja ključno je za budući razvoj zemlje, posebno za ekonomiju zasnovanu na znanju. Verujemo da je podrška EU pokrenula preko potrebne reforme u sektoru istraživanja i razvoja, a ove promene će značajno povećati konkurentnost srpske privrede. Osim toga, veoma sam ponosna što od 97 projekata, 52 projekta vode žene - naglasila je Halačeva.

Menadžer Sektora za finansije, konkurentnost i inovacije Svetske banke za Evropu i Centralnu Aziju dr Mario Gvadamiljas istakao je značaj ulaganja Fonda za nauku u istraživače i njihove ideje.

Kroz prizmu nauke Foto: Nikola Anđić

- Oduševljeni smo što vidimo pozitivan uticaj koji Fond za nauku ima na istraživačku zajednicu u Srbiji u smislu povećanja obima finansiranja nauke i poboljšanja konkurentnosti i transparentnosti procesa selekcije projekata. Program Prizma je posebno važan s obzirom na to da su izabrani najbolji projekti iz srpske nauke kroz nezavistan proces evaluacije projekata - izjavio je Gvadamiljas.

Fond za nauku predstavio je i vođe 97 projekata koji su podeljeni u 6 potprograma:

- Veštačka inteligencija ima 8 projekata i za njih je izdvojeno 2 miliona evra;

- Društvene i humanističke nauke imaju 11 projekata i za njih je izdvojeno 2,4 miliona evra;

- Biotehničke nauke imaju 11 projekata i za njih je izdvojeno 2,9 miliona evra;

- Biomedicinske nauke imaju 14 projekata i za njih je izdvojeno 3,9 miliona evra;

- Tehničko-tehnološke nauke imaju 21 projekat i za njih je izdvojeno 5,7 miliona evra;

- Prirodne nauke i matematika imaju 32 projekta i za njih je izdvojeno 7,9 miliona evra.

(Telegraf)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>