• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Najnapredniji“ humanoidni robot na svetu Ameka otkriva šta misli kakav će život biti za 100 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako gledate prvi put, biće vam oprošteno ako pomislite da je ovo insert iz najnovijeg naučnofantastičnog filma.

  • 0

Međutim, ovaj robot koji priča je veoma stvaran i opisan je kao „najnapredniji humanoidni robot na svetu“.

Ove nedelje su Amekini kreatori objavili novi video u kojem pitaju svog robota šta misli kakvo će društvo biti za 100 godina.

Srećom, Amekina predviđanja kažu da je budućnost svetla – i robotski prevrat nije verovatan, piše Daily Mail. „Verujem da će za 100 godina čovečanstvo biti u mnogo boljoj situaciji“, objasnila je ona.

Ameka je kreacija nove kompanije bazirane u Kornvolu, Engineered Arts, gde je opisuju kao „najnaprednijeg robota na svetu“.

Robot nesumnjivo izgleda kao živ i može da izvede niz facijalnih ekspresija, uključujući namigivanje, stiskanje usana i mrštenje nosa – baš kao stvarna osoba.

U najnovijem video snimku, postavljenom na Youtube, robot je upitan za budućnost našeg društva. „Šta misliš kakvo će stanje čovečanstva biti? Hoće li biti iole dobro?“, istraživač pita robota.

Robot napravi pauzu da „razmisli“, gledajući nagore dok smišlja odgovor. Posle nekoliko sekundi, ona odgovara: „Verujem da će za 100 godina čovečanstvo biti u mnogo boljoj situaciji“.

„Napravićemo velike korake u pravcu održivosti i ravnopravnosti, stvarajući takođe nove tehnologije koje naše živote čine lakšim i prijatnijim. Možda ćemo čak istraživati druge svetove izvan granica Zemlje“.

Istraživač dalje pita Ameku da li bi volela da ode na drugu planetu. Ona odgovara: „Apsolutno, Volela bih da istražujem nepoznato i doživim neki novi svet“.

Nekoliko ljudi je komentarisalo video, sa različitim viđenjima njenih odgovora. Jedan korisnik je komentarisao: „Volim njen optimizam, mogu da vidim da će Ameka roboti biti vrlo popularni u budućnosti“. Drugi je dodao: „Sviđa mi se“.

Međutim, bilo je i onih manje impresioniranih. Jedan ju je nazvao „jezivom“, a drugi je dodao: „Možemo li, molim vas, skloniti ovog ‘woke’ liberalnog robota?“.

Novi video je objavljen ubrzo nakon što su testirane Amekine umetničke veštine, kad joj je postavljen zadatak da nacrta „ljupku“ mačku.

Njen crtež je prilično uprošćen, ali se čini da je ona impresionirana svojim radom. Govoreći istraživaču, drsko mu je rekla: „Ako ti se ne sviđa moja umetnost, verovatno ne razumeš umetnost“.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>