• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Užasavajuća fotografija prikazuje trenutak kad parazitska gljivica provaljuje iz tela ogromnog pauka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slika prikazuje retko viđen trenutak kad ogromnog pauka savladava i guta parazitska gljivica čije spore provaljuju iz leđa, nogu i glave tog zglavkara.

  • 0

Upečatljiva fotografija je jedna od pobedničkih na fotografskom takmičenju žurnala BMC Ecology and Evolution, drugoplasirana u kategoriji biljaka i gljivica, piše Live Science.

„Iako nije neobično naići na insekte u kojima parazitiraju ‘zombi’ gljivice u divljini, retko se može videti da veliki paukovi podlegnu ovim gljivičnim okupatorima“, kaže evolucioni biolog Roberto Garsija Roa, autor fotografije. „U džungli, u blizini jednog potoka, leže ostaci osvajanja koje su oblikovale hiljade godina evolucije“.

Mnoge vrste gljivica parazitiraju u paucima i slučajevi da paraziti izbijaju iz tela mrtvih zglavkara zabeleženi su širom sveta. Većina vrsta pripada porodicama Cordycipitaceae i Ophiocordycipitaceae. Vrste pauka i gljivice na slici nisu poznate, ali se čini da je gljivica ušla u svog domaćina i preuzela njegovo telo.

Pobednička fotografija u kategoriji biljaka i gljivica prikazuje mrava kojeg je okupirala zombi gljivica – Ophiocordyceps – na kojoj, pak, parazitira druga gljivica. Ophiocordyceps je rod parazitskih gljivica poznatih po sposobnosti da pretvaraju mrave u zombije, kontrolišući njihova tela pre nego što ih ubiju.

„Šume u kojima te gljivice žive takođe su stanište mikoparazitskih gljivičnih loza koje mogu da parazitiraju, konzumiraju i čak kastriraju Ophiocordyceps, rekao je Žoao Araužo, mikolog u Njujorškoj botaničkoj bašti, autor pobedničke fotografije u pomenutoj kategoriji. „Tek nedavno su naučnici počeli da katalogizuju i opisuju ove još nepoznate gljivice koje ubijaju druge gljivice“.

Pobednik čitavog ovogodišnjg takmičenja je slika invazivne narandžaste gljivice Favolaschia calocera. Ta vrsta je prvi put identifikovana na Madagaskaru i otada se proširila na ceo svet. Fotografija prikazuje gljivicu koja raste na mrtvom drvetu u australijskoj kišnoj šumi.

„Uprkos svom nevinom i privlačnom izgledu, narandžasta gljivica je invazivna vrsta koja potiskuje druge gljivice i širi se po australijskoj kišnoj šumi“, kaže Kornelija Setler sa Makvori univerziteta u Australiji, autorka fotografije. „Važno je pažljivo nadzirati ovu gljivicu, čije spore često prenose ljudi, da bi se zaštitio biodiverzitet Australije“.

Pobednička fotografija takmičenja 2022. godine je takođe prikazivala parazitsku gljivicu. Garsija Roa je u peruanskoj džungli fotografisao spore zombi gljivice Ophiocordyceps kako izbijaju iz tela muve.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>