• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kućni ljubimac budućnosti?

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Sjaomi“ predstavlja robotskog psa koji može da izvodi baletske korake i „mesečev hod“

  • 0

Kažu da svaki pas ima svoj dan – i to je istina za robotskog psa koga je zamenio ovaj unapređeni model koji izvodi „mesečev hod“ i pleše balet.

Kineska firma „Sjaomi“ je prvobitno razvila svog Sajberdoga pre dve godine takmičeći se sa Spotom rivalske kompanije „Boston dajnamiks“.

Sad predstavlja unapređeni model, nazvan Sajberdog 2, koji je još inteligentniji i prirodniji, piše Daily Mail.

Što je najvažnije, sad mnogo više podseća na psa nego na robotsko stvorenje sa nogama. To je zato što je usvojeno više osobina koje ima neki doberman, uključujući prelepe uši.

Četvoronogi robot je takođe mnogo manji i lakši od svog prethodnika, težak samo 8,9 kilograma, naspram 14 kilograma Sajberdoga. Inženjeri „Sjaomija“ kažu da je 40 procenata manji nego prvobitni robotski pas te kompanije.

Sajberdog 2 takođe ima poboljšanu pokretljivost i sposoban je da izvede niz impresivnih aktivnosti kao što su salto unazad, baletski koraci, mrdanje zadnjicom i čak „svemirski hod“.

Da, može i da se vozi skejtbordom.

Opremljen je preciznijim kontrolnim funkcijama i sistemom za opažanje i odlučivanje sa 19 senzora za vid, dodir i sluh.

Visok je oko 35 centimetara, naspram 39cm Sajberdoga, a zahvaljujući dinamičkom balansiranju trebalo bi da može da izbegne padove.

„Sjaomi“ je takođe opremio Sajberdoga 2 sa samoučećom veštačkom inteligencijom koja je iskombinovala 30.000 generisanih modela robotskog psa, tako da bi trebalo da se ponaša kao i bilo koji robotski pas.

Kompanija pokreće veštačku inteligenciju tog stvorenja putem sistema od više mozgova, gde glavni mozak koristi NX procesor, a dva sekundarna mozga se napajaju dualnim koprocesorima.

Ova unapređenja, međutim, povećavaju cenu. Sajberdog 2 košta 1.800 dolara, naspram 1.540 dolara za prvi model.

Napajan ugrađenom baterijom koja obezbeđuje 90 minuta aktivnosti pre ponovnog brzog punjenja putem USB-C kabla, pas se može kontrolisati pomoću daljinskog upravljača ili pametnog telefona zahvaljujući Bluetooth 5.0 i Wi-Fi povezivanju.

Sa četiri noge i pokretljivošću poput životinjske, Sajberdog 2 je sličan Spotu, psolikom robotu američke kompanije „Boston dajnamiks“.

Spot se prvo našao u prodaji 2020, a košta zapanjujućih 75.000 dolara.

Taj robotski pas je više namenjen poslovnim korisnicima kao pomoć radnicima u industrijama poput građevinske, odbrambene i očuvanja zgrada.

Čak ga je koristila i kompanija Ilona Maska „SpejsEks“ radi inspekcije lansirnih mesta ubrzo nakon ispaljivanja raketa.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>