• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Verovali ili ne: I kolibriji vole da piju alkohol

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rezultati objavljeni u žurnalu Rojal sosajeti open sajens pokazali su da kolibriji radosno uzimaju šećernu vodicu sa oko jednim procentom alkohola

  • 0
Kolibri Foto: Juan Carlos Hernandez / Zuma Press / Profimedia

Kolibriji, malene ptice koje se uglavnom hrane nektarom iz cveća, vole da popiju alkohol, ali samo u malim količinama i zbog svog brzog metabolizma se ne napijaju, pokazalo je istraživanje tima naučnika sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju, objavila je ta visokoškolska ustanova.

Hranilice za ptice u mnogim dvorištima, navode, pune su vode sa šećerom, koja fermentacijom postaje alkohol. Osim toga, isto važi i za mnogo cveća sa nektarom, koji je idealan za proizvodnju etanola. To ih je nateralo da vide kako kolibriji reaguju na alkohol, da li ga piju, koliko i da li se napijaju.

- Kolibriji unose ogromnu količinu nektara dnevno, oko 80 odsto svoje telesne težine. Većina toga je voda, ali ima i mnogo šećera. U malim koncentracijama tu postoji i etanol, ali zbog velike količine unetog nektara i ta količina etanola je velika. Možda hranilice za kolibrije, koje ljudi stavljaju u svoja dvorišta, i koje imaju šećernu vodu sa etanolom predstavljaju svojevrsni bar za one koje do njih dolete – rekao je za Berkli njuz Robert Dadli, biolog Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

Pod njegovim vođstvom, tim studenata tokom pandemije kovida 2020. pratio je navike kolibrija i njihove posete različitim hranilicama.

- Na nutritivne izbore tokom traženja hrane mogu da utiču mnogi faktori, od veze kompozicije hrane sa stehiometrijskim balansom, makro i mikro nutrijenata i prisustvo toksina. Mnoge vrste voća i voćnih nektara privlače životinje zbog visokog sadržaja šećera i, samim tim, kalorijske koristi. Međutim, njihovo korišćenje može da dovede i do unosa etil alkohola tj. etanola, koji je potencijalni toksin u velikim dozama, ali može da bude koristan u manjim. Ugljeni hidrati u voću i nektaru mogu prirodno da se fermentišu, što dovodi do toga da prosti šećeri stvaraju etanol. Koncentracije etanola u nektaru cveća kojim se hrane ptice nije dosad ispitivan. Zbog toga smo eksperimentisali sa Aninim kolibrijima (Calypte anna) i proučavali kako oni koriste nektar sa različitim količinama etanola i kakvi su njihovi izbori između nektara sa etanolom i bez njega – navodi se u istraživanju Roberta Dadlija, biologa sa Univerziteta Kalifornije u Berkliju.

Rezultati objavljeni u žurnalu Rojal sosajeti open sajens pokazali su da kolibriji radosno uzimaju šećernu vodicu sa oko jednim procentom alkohola. Ipak, kada šećerna vodica ima dva odsto alkohola, koriste upola manju količinu.

- Kolibriji koriste istu količinu etanola, samo smanjuju volumen ako je procenat alkohola veći. To je veoma interesantno. To pokazuje da oni imaju granicu i da verovatno ne bi više od toga pili ni u prirodi. S obzirom na količinu hrane koju unose, kolibriji unose i relativno velike količine etanola, što ukazuje na to da postoji prirodna, hronična praksa unosa alkohola iz prirodnih izvora. Kolibriji brzo sagorevaju alkohol zahvaljujući svom metabolizmu, slično kao i sa običnim šećerom. Zbog toga verovatno na njih unos etanola nema efekta, tj. ne napijaju se – rekao je Dadli.

Kako navodi Berkli njuz, istraživanje je dugotrajnog projekta koji vode Dadli i njegove kolege sa Barklija Džim Megvajer (Jim McGuire) i Rouri Bui (Rauri Bowie). Oni pokušavaju da shvate ulogu alkohola u ishrani životinja, posebno u tropskim krajevima, gde se voće i šećerni nektari lako fermentišu.

Dadli je 2014. objavio knjigu „Pijani majmun, zašto pijemo i zloupotrebljavamo alkohol“ u kojoj je izneo dokaze da je ljudsko okretanje alkoholu evolucionarna adaptacija kojom se popravlja preživljavanje među primatima. - Da bismo bolje razumeli ljudsku opsesiju alkoholom, moramo da shvatimo kako na alkohol reaguju životinje – naveo je Dadli.

(Telegraf nauka/berkeley.edu)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>