• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prve životinje nastale su pre 2,1 milijardu godina: Revolucionarna teorija tima naučnika

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ti oblici života bili su slični sluzavoj plesni - jednoćelijskom organizmu koji se razmnožava pomoću spora

  • 0
Višećelijski organizmi Foto: Shutterstock / nataliyahora

Grupa međunarodnih naučnika objavila je da je pronašla nove dokaze u prilog teoriji da je složen život na Zemlji možda počeo 1,5 milijardi godina ranije nego što se mislilo. Tim koji radi u Gabonu otkrio je dokaze koji pokazuju da je bilo uslova za život jednoćelijskih životinja pre 2,1 milijardu godina, prenosi BBC.

Naučnici su u Fransvilu u Gabonu proučavali hemijskih sastav stene na kojoj je otkrivena formacija za koju do sada nije sa sigurnošću utvrđeno da li predstavlja fosil i otkrili da su postojali uslovi za život neposredno pre pojave formacije, pošto su utvrdili visoke nivoe kiseonika i fosfora nastale usled sudara dve kontinentalne ploče pod vodom, što je dovelo do stvaranja vulkanske aktivnosti.

Rezultati tih istraživanja objavljeni su u časopisu Precambrian ResearchNaučnici su naveli da se ti organizmi nisu širili globalno i da su na kraju izumrli.

Ove ideje predstavljaju veliko odstupanje od konvencionalnog naučnog mišljenja, pošto većina stručnjaka veruje da su životinje nastale pre oko 635 miliona godina, navodi BBC.

Najnovije istraživanje doprinosi tekućoj debati o tome da li su do sada neobjašnene formacije pronađene u Fransvilu u Gabonu fosili.

Profesor Ernest Či Fru sa Univerziteta u Kardifu u Velsu u Velikoj Britaniji, koji je radio sa međunarodnim timom naučnika, rekao je za BBC da bi, ako je njegova teorija tačna, ti oblici života bili slični sluzavoj plesni - jednoćelijskom organizmu koji se razmnožava pomoću spora.

Či Fru je rekao da je njegov rad pomogao da se dokažu ideje o procesima koji stvaraju život na Zemlji jer su u Gabonu na steni pronađeni fosili.

Sa druge strane, profesor Grejem Šilds sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koji nije bio uključen u istraživanje, kaže da ima rezerve prema tim istraživanjima, ističući da je potrebno više dokaza.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>