• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proučavanje starog fosila rešava evolucionu misteriju

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova studija otkriva da pikrodontidi – izumrla porodica placentalnih sisara koji su živeli nekoliko miliona godina nakon ekstinkcije dinosaurusa – nisu primati kao što se ranije verovalo.

  • 0

Rad je značajan zato što razrešava paleontološki spor koji traje duže od 100 godina, dajući jasniju sliku evolucije primata.

Poslednjih 50 godina, paleontolozi su verovali da su pikrodontidi – koji nisu bili veći od miša, a verovatno su se hranili voćem, nektarom i polenom – bili primati, s obzirom na osobine zuba koje dele sa živim primatima, piše Phys.org.

Međutim, koristeći savremenu tehnologiju CT skeniranja radi analize jedine poznate sačuvane lobanje pikrodontida u Laboratoriji za evoluciju sisara Bruklinskog koledža, istraživači su ustanovili da pikrodontidi uopšte nisu blisko povezani sa primatima.

„Iako dele osobine zuba sa živim primatima, kosti lobanje, naročito ona oko uveta, nisu kao kod bilo kojeg živog primata ili bliskih fosilnih rođaka primata“, kaže Džordan Krauel, doktorand antropologije na Gradskom univerzitetu Njujorka.

„To kazuje da su pikrodontidi i primati nezavisno razvili sličnosti zuba verovatno zbog sličnih ishrana. Ova studija takođe ističe značaj ponovnog proučavanja starih uzoraka pomoću najnovijih tehnika“.

„Mikro CT skeniranje je drastično izmenilo oblast paleontologije i omogućava istraživačima da otkriju mnogo više o ranije proučavanim fosilima koji se nalaze u kolekcijama prirodnjačkih muzeja“, rekao je Stiven Čester, profesor antropologije na Bruklinskom koledžu.

Čester je Krauelov mentor i upravo je njegov kolega, profesor emeritus Frederik Salai 1968. godine prvi ubedljivo klasifikovao pikrodontide kao primate na osnovu fosilizovanih zuba. Salai je proučavao zube iz jedine poznate lobanje pikrodontida zanycteris paleocenus – iste lobanje koja je sad proučena novom tehnologijom.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>