• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misteriozne kugle na antenama ovog stvorenja zbunile naučnike: Otkrivena nova vrsta minijaturne ose

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 1

Istraživači fosila otkrili su novu vrstu minijaturnih osa sa misterioznim, okruglim strukturama na kraju svake antene. Ženku mikro-ose očuvanu u 100 miliona starom ćilibaru ispitali su naučnici koje je predvodio Džordž Pojnar sa Naučnog koledža Državnog univerziteta Ohaja, prenosi Phys.org.

Pojnar i Fernando Vega, nezavisni istraživač iz Silver Springa, imaju neke ideje o tim „oblacima“ na antenama, ali nisu sigurni da li su u pravu.

- Nismo našli nijedan fosil niti bilo kog insekta sa takvim strukturama na antenama. Nije nam jasno kako je i dalje mogao da leti sa svom tom težinom – rekao je Pojnar.

Mikro-osama se smatraju ose čije odrasle jedinke imaju dužinu tela manju od 2 miliimetra.

- Ova mikro-osa dugačka je samo 1,3 milimetra. Toliko i onda se tome dodaje antena od 15 segmenata, pukotina nasred glave i karakteristična krila koja ih razlikuju od svih drugih mikro-osa. Jedinstvene strukture nalik minijaturnom oblaku na antenama mora da su bile veoma nezgodne za ove male parazite – rekao je Pojnar.

Kako slične strukture ne postoje na drugim insektima, ni živim, ni izumrlim, naučnici kažu da mogu samo da nagađaju čemu su služile.

- Možda su u pitanju male semenke biljaka, jajašca domaćina u kojima je osa bila parazit ili nešto što je neka biljka lučila. Postoji dobra mogućnost da je mikro-osa bila parazit i da je u istom komadu ćilibara negde sakriven i mužjak. Šta god da su, otkriće je izuzetno interesantno. Pred nama je sad izazov da otkrijemo jedinstvene karakteristike ovog izumrlog organizma – rekao je Pojnar.

Vrsta je nazvana Caradiophyodus saradae, a studija o njoj objavljena je u žurnalu Life.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>