• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li je sabljozubi tigar preo ili rikao? Naučnici su proučavali kosti ovih mačaka i doneli zaključke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nova studija bavila se proučavanjem broja, oblika i veličine kostiju u grlu

  • 0
Sabljozuba mačka, skelet FOTO: Allen Eyestone / Zuma Press / Profimedia

Kada je sabljozubi tigar pokušavao da nekog dozove, kakve je zvuke pravio – da li se čula moćna rika ili predenje? U novoj studiji Državnog univerziteta Severne Karoline naučnici su ispitali su podatke o vokalizaciji i otkrili da odgovor nije tako jednostavan i da bi mogao da zavisi od oblika malih kostiju, piše ScienceDaily.

Moderna mačke mogu da pripadaju jednoj od dve velike grupe – ili velikim mačkama poput lavova, tigrova i jaguara, ili malim mačkama poput risova, geparda i domaćih mačaka.

- Evolutivno govoreći, sabljozubi tigrovi su se izdvojili iz porodičnog stabla mačaka pre ovih modernih grupa. To znači da su moderni lavovi bliži rođaci domaćih mačaka nego sabljozubih tigrova – rekao je Adam Hartstoun-Rouz, profesor bioloških nauka na Državnom univerzitetu Severne Karoline.

- To je važno jer debata o zvukovima koje bi sabljozubi tigrovi ispuštali zavisi od analize anatomije gomile malih kostiju u grlu. A veličina, oblik i broj tih kostiju prave razliku između predenja i rikanja? - rekao je Hartstoun-Rouz.

Iako su za vokalizaciju zaslužni grkljan i meka tkiva u grlu, a ne kosti, istraživači su primetili da su kosti zadužene za držanje tih mekih tkiva na svom mestu – hioidne kosti – različite po veličini i broju kod velikih i malih mačaka.

- Dok ljudi imaju jednu hioidnu kost, mačke koje predu ih imaju devet, a one koje riču imaju ih sedam – rekla je Ešli Dojč, doktorand na univerzitetu i jedan od glavnih autora studije.

- Zato što sabljozubi tigrovi imaju sedam hioidnih kostiju, tvrdi se da su oni rikali. Ali kada se pogleda anatomija modernih mačaka, nema čvrstih dokaza o tome jer kosti nisu ključne za vokalizaciju. Odnos između broja kostiju i zvuka koji su životinje proizvodile nije nikad stvarno dokazan – rekao je Hartstoun-Rouz.

Istraživači su pogledali strukturu hioidnih kostiju četiri vrste velikih mačaka i pet vrsti malih mačaka. Oni su ih zatim uporedili sa 105 hioidnih kostiju sabljozubih tigrova.

- Sabljozubi tigrovi imali su samo sedam kostiju, pa se može da se zaključi da su rikali, ali to nije cela priča. Njima nedostaju neke kosti koje imaju male mačke, ali su one mnogo više nalik kostima malih mačaka, samo su veće – rekao je Hartstoun-Rouz.

Po obliku su zaključili da je veća šansa da je sabljozubi tigar preo nego da je rikao.

- Ako vokalizacija zavisi od broja kostiju, onda su rikali. Ako je reč o obliku, onda su preli. S obzirom na to da sabljozubi tigrovi imaju sličnosti sa obe grupe mačaka, možda su imali potpuno drugačiju vokalizaciju – rekao je Hartstoun-Rouz.

(Telegraf Nauka/ScienceDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>