• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako čovek i tehnologija utiču na prirodu i biodiverzitet? Deveto izdanje art+science festivala

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Festival Centra za promociju nauke biće održan od 25. septembra do 31. oktobra u Botaničkoj bašti „Jevremovac“

  • 0
Centar za promociju nauka

Deveto izdanje art+science festivala Centra za promociju nauke biće održano od 25. septembra do 31. oktobra u Botaničkoj bašti „Jevremovac“. Tematski fokusiran na uticaj čoveka i tehnologije na prirodu i biodiverzitet, ovogodišnji program istražuje njihovu međusobnu dinamiku, odnose i posledice, saopštili su organizatori.

Izložba Preplitanja biće otvorena 25. septembra u 18 časova, donoseći suptilne dijaloge između digitalnog, analognog i organskog sveta. Uz raznovrsne prateće sadržaje, poput edukativnih radionica, predavanja, razgovora, performansa i vođenih tura, art+science program nudi petonedeljno istraživanje Bašte i izloženih radova.

Preplitanja vas pozivaju da kroz različita interaktivna iskustva istražite lepotu i složenost prirodnih mreža, osetite međuzavisnost živih sistema i promislite o našoj ulozi u stvaranju harmoničnijeg suživota između prirode i tehnologije. Festival će biti otvoren jedinstvenim horskim performansom Sanje Anđelković pod nazivom Pogledaj u! Ja nisam krošnja – ja sam glasnik, koji će uneti dašak reinterprerirane tradicije i nasleđa u nenarušeno okruženje Bašte.

Na izložbi se premijerno predstavljaju tri interdisciplinarna projekta nastala u produkciji Centra za promociju naukе. Bašta zvuka autora Marije Stojnić i Jakova Munižabe, predstavlja kolekciju zvučnih i audiovizuelnih instalacija koje povezuju radiofoniju i botaniku, istražujući odnose između ljudi, biljaka, životinja i mašina. Centralni rad, Zvukožbun, interaktivna je igra koja reinterpretira zvučni prostor Bašte stvarajući kolektivni zvučni portret njenih stanovnika. Aleja Radija predstavlja slobodnu interpretaciju prirode u delima ars-akustike, inspirisanim jubilejima Bašte i Radio Beograda. Audio-vizuelne instalacije Slušajuće oko i Mislim da sam Jupiter istražuju koncepte prostora i izolacije u kontekstu biljaka i tehnologije.

Slepi putnici su interaktivna instalacija site-specific karaktera, koju je stvorila novosadska bio-art umetnica Adrien Ujhazi. Ovaj projekat arhivira biološke podatke o 26 vrsta biljaka u stakleniku Botaničke bašte, mapirajući njihov opstanak i istražujući kolektivni odnos celuloze biljaka i celuloze nastale u veštačkim uslovima (skobija). Instalacija podstiče razmišljanje o interakciji prirodnog i veštačkog okruženja, produbljujući razumevanje flore i njene ekološke uloge.

Knjiga-objekat Thymus serpyllum predstavlja rezultat eksperimentalne primene tehnike suve igle u kombinaciji sa osušenim čajem od majčine dušice. Mladi umetnik Nikola Radosavljević ovim radom rekonstruiše svoje prvo sećanje iz detinjstva, duboko ga povezujući s prirodom. Ovo delo istražuje povezanost suprotstavljenih svetova unutar ekosistema i nudi uvid u lekoviti i opasni aspekt našeg nevidljivog okruženja.

Pored navedenih produkcija, posetioci će tokom festivala imati priliku da se upuste u vizuelno putovanje kroz preostala dela domaćih i međunarodnih umetnika, koji na različite načine istražuju odnose između umetnosti, nauke i društva u savremenom kontekstu.

U saradnji sa Botaničkom baštom „Jevremovac“, publici je obezbeđen slobodan ulaz na svečano otvaranje festivala, 25. septembra, zatim tokom Noći istraživača 27. septembra, kao i na dan zatvaranja festivala, 31. oktobra. Prisustvo svim pratećim programima je takođe slobodno.

art+science festival deo je aktivnosti Centra za promociju nauke u okviru projekta EUropean Digital Deal. Projekat kojim rukovodi Ars Elektronika iz Linca, podržan je kroz Program Kreativna Evropa Evropske unije, uz učešće 13 partnera iz 11 evropskih zemalja.

(Telegraf Nauka)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>