• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U drevnom hinduističkom tekstu otkriveno svedočanstvo o najstarijem pomračenju Sunca

D. M.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sunce je opisano kao probijeno tamom i pretpostavlja se da su zla bića izazvala nestanak Sunčeve magije.

  • 0
Pomračenje Sunca Foto: Shutterstock/muratart

Dok su istraživali drevni hinduistički tekst Rig Veda, astronomi su otkrili da ukazuje na totalno pomračenje Sunca koje se desilo pre oko 6.000 godina, piše Space.

Rig Veda, zbirka izreka i himni iz raznih religijskih i filozofskih škola, sastavljena je oko 1500. godine pre nove ere. Poput skoro svih religijskih tekstova, pominje istorijske događaje. Većina je iz vremena njenog nastanka, ali su neki iz mnogo dalje prošlosti.

Na primer, razni pasusi pominju lokaciju izlazećeg Sunca tokom prolećnog ekvinocija. U jednom slučaju se prolećni ekvinocij dešava u Orionu, a u drugom u Plejadama.

Ovi opisi omogućavaju astronomima da datiraju te događaje, pošto se relativna pozicija važnih astronomskih događaja menja dok se Zemlja vrti oko svoje ose. Trenutno je prolećni ekvinocij u sazvežđu Ribe. U Orionu je bio oko 4500. godine pre nove ere, a u Plejadama oko 2230. godine pre nove ere, što znači da Rig Veda beleži sećanja na događaje mnogo starije od svog nastanka.

Jezik Rig Vede je veoma simboličan i alegorijski, pa je teško razlikovati šta su mitovi, a šta stvarni događaji. Međutim, dva astronoma – Majank Vahia iz Instituta Tata u Mumbaju i Mitsuru Soma iz Nacionalne astronomske opservatorije Japana – misle da su otkrili beleške o drevnom pomračenju.

Pomračenje Sunca se desilo kad je prolećni ekvinocij bio u Orionu, a takođe se dogodilo samo tri dana pre jesenjeg ekvinocija. Takođe je bilo totalno pomračenje i najverovatnije se desilo iznad oblasti gde su pisci Rig Vede živeli.

Dva datuma odgovaraju tim kriterijumima: 22. oktobar 4202. pre nove ere i 19. oktobar 3811. pre nove ere. Oba datuma su ranije od trenutnih rekordera u pogledu pominjanja najstarijeg pomračenja – glinene tablice pronađene u Siriji, koja govori o pomračenju iz 1375. ili 1223. godine pre nove ere, i rezbarije u kamenu iz Irske koja bi mogla ukazivati na pomračenje iz 3340. pre nove ere.

Novootkrivena referenca u Rig Vedi pokazuje kako su totalna pomračenja Sunca fascinirala ljude u drevnim vremenima i kako drevni tekstovi mogu doprineti našem današnjem znanju o nebeskim događajima.

(Telegraf Nauka/Space)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>