• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ljudi i mašine postaće jedno za 5 godina, inteligencija će porasti milion puta: Neverovatno predviđanje

T. B.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Rej Kurcvel već decenijama smatra da će singularnost biti dostignuta 2029.

  • 1
Veštačka inteligencija, Ai Foto: Shutterstock

Futuristi već decenijama razmatraju mogućnost dolaska takozvane "singularnosti", trenutka kada će ljudska i veštačka inteligencija konačno postati jedno. Ova ideja, koja je prvobitno proizašla iz sveta kvantne fizike, postaje sve popularnija, naročito u eri brzog razvoja veštačke inteligencije (AI). Američki kompjuterski naučnik i futurista Rej Kurcvel već dugo vodi ovu diskusiju i tvrdi da, tvrdeći da ćemo do sredine 21. veka doživeti singularnost, piše Popular mechanics.

Kurcvel, koji je svoj prvi veliki futuristički rad objavio još 1999. godine, tada je predvideo da će veštačka opšta inteligencija (AGI) biti postignuta kada čovečanstvo bude moglo da razvije tehnologiju sposobnu za trilion kalkulacija u sekundi. On je ovu tehnologiju projektovao za 2029. godinu, a dok su stručnjaci u to vreme ismevali ovu ideju, smatrajući da će trebati barem još jedan vek, Kurcvelov vremenski okvir sada izgleda iznenađujuće tačan.

Sada, u svojoj novoj knjizi „Singularnost se bliži“, Kurcvel dodatno potkrepljuje svoje teorije, prilagođavajući ih modernoj eri veštačke inteligencije. On ne samo da ostaje pri svojoj prognozi da će singularnost biti postignuta u narednih pet godina, već predviđa da će do 2045. godine ljudska inteligencija biti uvećana milion puta, zahvaljujući moždanom interfejsu koji će biti formirani pomoću nanobota.

Rej Kurcvel Rej Kurcvel na predavanju 2017... Foto: Nancy Kaszerman / Zuma Press / Profimedia

- Bićemo kombinacija naše prirodne inteligencije i naše kibernetske inteligencije, i sve će to biti spojeno u jedno. Proširićemo inteligenciju milion puta do 2045. godine, a to će produbiti našu svest i svest - rekao je Kurcvel u intervjuu za The Guardian.

Kurcvelov optimizam u vezi sa ovim tehnološkim napretkom nije usamljen. Mnogi filozofi i stručnjaci za veštačku inteligenciju, poput Markusa du Sautoja i Nika Bostroma sa Oksforda, takođe veruju da je neka vrsta spajanja čoveka i mašine neizbežna.

- Mislim da idemo ka hibridnoj budućnosti. Još uvek verujemo da smo mi jedina bića sa visokim nivoom svesti. Ovo je deo celog Kopernikovog putovanja da nismo jedinstveni. Nismo u centru - izjavio je Sautoj za Popular Mechanics.

Ipak, ova futuristička vizija donosi sa sobom mnoštvo političkih i etičkih dilema. Kako će singulnost promeniti način na koji radimo? Da li ćemo živeti zauvek? Da li će ovakva budućnost promeniti samu suštinu onoga što znači biti čovek?

Mozak na čipu Ilustracija: Shutterstock/Who is Danny

Kurcvel ostaje optimističan po pitanju većine ovih dilema. U intervjuu za The Guardian, on je istakao da univerzalni osnovni prihod nije samo neophodnost, već i logičan odgovor na tehnološki napredak koji će AI doneti. On takođe veruje da će medicinski napredak, potpomognut veštačkom inteligencijom, otvoriti vrata besmrtnosti.

- U ranim 2030-im možemo očekivati da dostignemo brzinu bega od starenja gde svaku godinu života koju izgubimo starenjem, dobijamo nazad kroz naučni napredak. A kako budemo napredovali, vraćaćemo još više godina. To nije čvrsta garancija za večni život, još uvek postoje nesreće, ali verovatnoća da ćete umreti neće se povećavati iz godine u godinu - rekao je Kurcvel.

Kao što je „Povratak u budućnost II“ predvideo leteće automobile, tako i Kurcvelove tehnološki potpomognute utopije mogle bi se suočiti sa nepredviđenim izazovima. Ipak, njegov dugogodišnji rad na polju futurologije ne može se ignorisati. Pre 25 godina, Kurcvel je predvideo da će kraj ove decenije doneti ključni trenutak u istoriji čovečanstva.

Trenutno, ne postoje čvrsti dokazi koji bi ukazali na suprotno, ali budućnost ostaje neizvesna i otvorena za nove ideje i diskusije. Kako se približavamo godinama koje Kurcvel navodi, svet će sa zanimanjem posmatrati da li će njegovi odvažni predviđanja zaista postati stvarnost.

(Telegraf Nauka / Popular mechanics)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>