• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slike dijamanta od skoro pola kilograma: U Bocvani iskopan svetlucavi kamen od 2.492 karata

A. G.

Vreme čitanja: oko 2 min.

  • 3
Bocvana dijamant Foto: Tanjug/AP

Kanadska rudarska kompanija Lucara Diamond Corp objavila je da je u svom rudniku dijamanata Karove u severoistočnoj Bocvani iskopala ogroman kamen od 2.492 karata (ili 498,4 grama). Predsednik Bocvane, Mokgvitsi Masisi, u četvrtak je pozirao s ovim džinovskim dijamantom.

Ovaj dijamant je najverovatnije drugi po veličini ikada pronađen na Zemlji, nakon 3.106-karatnog Kulinan dijamanta, otkrivenog u Južnoj Africi 1905. godine.

Veći crni dijamant je takođe pronađen iznad zemlje u Brazilu krajem 1800-ih godina, ali se veruje da je on bio deo meteorita.

Bocvana dijamant Foto: Tanjug/AP

Lucara nije procenila vrednost dijamanta niti komentarisala njegov kvalitet, ali ga je nazvala „jednim od najvećih grubih dijamanata ikada otkrivenih“.

Nova tehnologija identifikacije velikih dijamanata pre vađenja

Lucara je izjavila da je dijamant otkriven i izvađen korišćenjem svoje „Mega Diamond Recovery X-Ray Transmission“ tehnologije, instalirane 2017. godine.

Ova tehnologija omogućava identifikaciju velikih kamena unutar stene pre vađenja, kako bi se izbeglo njihovo slučajno oštećivanje ili lomljenje tokom ekstrakcije, što je ranije bila česta pojava u industriji.

„Oduševljeni smo otkrićem ovog izuzetnog dijamanta od 2.492 karata“, izjavio je predsednik kompanije Lucara, Vilijam Lamb i dodaje:

Ovo otkriće ne samo da pokazuje izvanredan potencijal našeg rudnika Karove, već i potvrđuje našu stratešku investiciju u naprednu [X-Ray Transmission] tehnologiju. Sposobnost da se izvuče ovako masivan, visokokvalitetan kamen u celosti pokazuje efikasnost našeg pristupa oporavku dijamanata i našu posvećenost maksimizaciji vrednosti za naše akcionare i zainteresovane strane.

Tobias Kormind, generalni direktor kompanije 77 Diamonds, najveće onlajn prodavnice dijamanata u Evropi, izjavio je za agenciju AFP da ćemo, s obzirom na ovu novu tehnologiju, „verovatno u budućnosti videti još ovakvih otkrića“.

Predsednik Bocvane među prvima koji su držali dijamant

Vlada predsednika Mokgvitsija Masisija opisala je dijamant kao drugi najveći na svetu, a Masisi je u četvrtak u svom kabinetu u glavnom gradu Gaboroneu pozirao s ovim dragim kamenom.

Industrija rudarenja dijamanata od suštinskog je značaja za Bocvanu, pri čemu dijamanti čine više od polovine finansijske vrednosti ukupnog izvoza zemlje.

Bocvana dijamant Foto: Tanjug/AP

Lucara je u svojoj izjavi navela da industrija dijamanata „pruža širok spektar socio-ekonomskih koristi zemlji koje prevazilaze sektor rudarstva“, navodeći kao korisnike „kritična područja kao što su obrazovanje i zdravstvena zaštita“.

Ovo je treći veoma veliki dijamant otkriven u rudniku Karove u poslednjih nekoliko godina. Dijamant od 1.758 karata, otkriven 2019. godine, prethodno je bio najveći ikada iskopan u Bocvani i nazvan je Sewelô, što na setsvana jeziku znači „retki pronalazak“. Rudnik Karove je takođe 2021. godine iskopao dijamant od 1.174 karata koristeći istu rendgensku tehnologiju.

(Telegraf.rs/DW.com)

Video: Tanja Savić sija, evo kako se Muki odnosi prema njenoj deci: Dijamanti oko vrata, haljina prelepa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ziko

    24. avgust 2024. | 13:38

    Kako je Bocvana bogata zemlja! I mi cemo biti bogati kada Rio Tinto pocne rudariti kitijum!!!

  • Gradjanin

    25. avgust 2024. | 10:58

    Nije mi jasno zašto Bocvana ne istera ove krvopije iz svoje države... Neka kopaju u svojoj divnoj zemlji.... Svaka druga reč naš rudnik, naš rudnik... Marš bre iz Bocvane!!!!

  • Misko

    26. avgust 2024. | 09:55

    Slikao se da ima uspomenu i ? Gde je sad taj dijamant? Odeeee

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>