• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jata dronova mogu zaustaviti stihijske požare, nadaju se britanski istraživači

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dronovi bi uskoro mogli delovati zajedno u jatima kako bi ugasili požare pre nego što zahvate veliku površinu.

  • 0

Vatrogasci, naučnici i inženjeri rade na projektu koji bi trebalo da omogući jatima od oko 30 autonomnih letelica da detektuju i ugase požare delujući udruženo putem veštačke inteligencije, piše BBC.

Dronovi koje navode ljudi već se koriste u gašenju požara, npr. u detekciji skrivenih plamenova i proceni bezbednosnog rizika.

Istraživanje je još u fazi testova i nije primenjeno na neki veliki požar, ali istraživači tvrde da se prvi put kombinuju tehnologija dronova bez pilota i inženjering jata na polju gašenja požara.

U pitanju su dronovi sa dva motora i rasponom krila od 9,5 metara, kao i velikim rezervoarom za vodu.

Prilikom terenske probe u Korvolu, letelice su primetile vatru. Istraživači se nadaju da će velika nosivost dronova omogućiti nošenje vode ili drugih supstanci za gašenje požara. U ovom ranom testu, dronovi su se samo spuštali ka vatri imitirajući približavanje požaru.

Dronovi su već konstruisani da lete bez intervencije pilota, čak i da sami postupaju sa promenama u uslovima leta. Sledeća faza, inženjering jata, tiče se zajedničkog rada brojnih robota u stvarnom svetu.

„Kad pogledate ptice, mrave i pčele, oni izvode divna, složena ponašanja putem koordinacije i to nam je inspiracija za koordinaciju velikog broja robota“, kaže prof. Sabin Hauert sa Bristolskog univerziteta.

Dronovi sa veštačkom inteligencijom koji funkcionišu individualno i zajedno u jatima omogućavaju nadgledanje ogromnih oblasti velikih kao država Kalifornija i brže detektovanje i reagovanje na udaljene požare.

Slično kao što jato ptica može da leti na koordinisan način, jato može da se prilagodi na promene i stoga dronovi mogu da se primene dugoročno, bez prekida u pokrivenosti ako neki moraju da se povuku radi dopune gorivom.

Dronove sa dva motora proizvela je britanska kompanija Vindrejsers, čije letelice se takođe testiraju na Antarktiku radi predviđanja uticaja klimatskih promena.

Iz kompanije kažu da je primarni cilj jata dronova sprečavanje da se požari pretvore u paklene stihije. Takođe bi odvraćali „podmetanje požara“.

Većina požara u Ujedinjenom Kraljevstvu je posledice ljudskih aktivnosti, kao što su roštilj na otvorenom, nepažljivo odlaganje pušačkih materijala ili namerno paljenje vatre koje se zatim proširi.

Međutim, klimatske promene dovode do dužih perioda suvog, toplog vremena, stvarajući uslove da male vatre prerastu u mnogo veće incidente.

Od 2021, bilo je više od 1.500 stihijskih požara u Engleskoj i Velsu.

Ako jato dronova može da obavi posao po nižoj ceni i bez smrtnih slučajeva, to bi predstvaljalo veliku pobedu. Međutim, ta tehnologija još nije izvesna i pitanje je koliko vode ili sredstva za gašenje požara bi dronovi trebalo da nose da bi bili efikasni.

U suštini je to uzbudljiva tehnologija i u budućnosti će sigurno biti deo rešenja – ali samo deo rešenja. Najbolji deo rešenja, smatraju naučnici, biće preventivni – postupanje sa okruženjem tako da vatre uopšte ne postanu ekstremne.

(Telegraf Nauka/BBC)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>