• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mapiran gen bakterije koja izaziva opasnu bolest: Prenosi je svuda prisutni parazit

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lajmsku bolest izazivaju bakterije iz Borrelia burgdorferi sensu lato

  • 0
Lajmska bolest Krpelji prenose lajmsku bolest... Foto: Shutterstock / Kateryna Kon

Tim naučnika predvođen biolozima sa Diplomskog centra CUNY uradio je genetsku analizu bakterije koja izaziva lajmsku bolest. Ovo bi moglo da otvori put ka unapređenju dijagnoze, lečenja i prevencije zaraze koju prenose krpelji.

Vejgang Điju, profesor biologije na CUNY i Koledžu Hanter, i međunarodni tim naučnika mapirali su kompletan genetski sastav 47 sojeva lajmske bolesti širom sveta. To je moćan alat za identifikaciju, prenosi EurekAlert!

- Otkrivanjem kako ove bakterije evoluiraju i menjaju svoj genetički materijal, sposobniji smo da pratimo širenje i odgovorimo na zarazu – rekao je Điju, jedan od autora studije objavljene u žurnalu mBio.

Istraživači veruju da genetske informacije dobijene u ovoj studiji mogu pomoći u razvoju efikasne vakcine protiv lajmske bolesti, koju šire svuda prisutni paraziti.

Naučnici su sekvencionirali kompletne genome bakterija koje izazivaju lajmsku bolest. Upoređivanjem ovih genoma, istraživači su rekonstruisali evolutivnu istoriju ovih bakterija prateći poreklo. Otkrili su da su bakterije verovatno nastale pre raspada drevnog superkontinenta Pangee, što objašnjava njihovu trenutnu svetsku rasprostranjenost.

Studija je takođe otkrila kako ove bakterije razmenjuju genetički materijal unutar i između vrsta. Ovaj proces, poznat kao rekombinacija, omogućava bakterijama da se brzo razvijaju i prilagođavaju novim sredinama.

Kako bi olakšali dalje istraživanje, tim je razvio softverske alate zasnovane na vebu (BorreliaBase.org), a oni omogućuju naučnicima da upoređuju genome Borrelia i identifikuju odrednice ljudske patogenosti.

Lajmska bolest je najčešća bolest koju prenose krpelji u Severnoj Americi i Evropi i pogađa stotine hiljada ljudi godišnje. Bolest izazivaju bakterije iz grupe Borrelia burgdorferi, koje inficiraju ljude putem ujeda zaraženih krpelja. Simptomi mogu uključivati groznicu, glavobolju, umor i karakterističan osip na koži. Ako se ne leči, infekcija se može proširiti na zglobove, srce i nervni sistem, uzrokujući ozbiljnije komplikacije.

(Telegraf Nauka/EurekAlert!)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>