• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najmoderniji program postao realnost u srpskim školama: Javni čas neuronauka u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Đaci u Mejkers labovima mogu da uče kroz eksperimente

  • 0
Mejkers lab Foto: Ustupljene fotografije/Marko Risović

Nakon posete američkog neuronaučnika Grega Gejdža Srbiji, promocije njegove knjige i pokretanja programa neuronauke za srednje škole, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji je održan prvi javni čas iz neuronauka. Učenicima jedne od najstarijih srednjih škola u Srbiji donirana je „uradi sam“ oprema za nastavu, uz pomoć koje će zajedno sa nastavnicima sprovoditi različite interaktivne i praktične eksperimente iz neuronauka i fiziologije. Ovaj događaj označava početak implementacije inovativnog, najmodernijeg programa u svim Mejkers labovima širom Srbije.

Učenici ove škole su se zajedno sa svojim nastavnicima upustili u svet naučne metodologije na polju neuronauka, kroz eksperimentalni pristup, koristeći darovane setove opreme – Neuron SpikerBox, dizajniran sa ciljem da beleži električne signale iz nervnih ćelija, i The Human SpikerBox, koji omogućava beleženje raznolikog spektra signala koji dolaze iz mišića, srca, mozga, očiju i drugih delova tela (kao što su EMG, EKG, EEG i EOG).

Setovi, koje je donirao državni sekretarijat SAD, postaju deo resursa dostupnih u Mejkers labovima srednjih škola širom Srbije.

- Kroz STEM obrazovanje se neguje radoznalost mladih ljudi i ohrabruju se da postavljaju teška pitanja i da eksperimentišu, postaju istrajniji i uporniji. Takođe, pripremaju se i za izazove modernog doba i privrede budućnosti. Ambasada SAD-a je sa velikim zadovoljstvom podržala izuzetan rad Centra za promociju nauke i Nordeus fondacije kako ovde u Kragujevcu, tako i širom Srbije - poručio je Filip Bikman, šef kancelarije za kulturu, obrazovanje i medije iz Ambasade SAD u Srbiji.

Uz doniranu opremu, učenici svih Mejkers labova u Srbiji imaće pristup i proširenom srpskom izdanju knjige “Kako vaš mozak radi”, koju je prvobitno objavio prestižni MIT Press, u saradnji sa Gregom Gejdžom, američkim naučnikom i TED govornikom. Knjiga predstavlja bogatu riznicu lekcija iz neuronauka, koja će publici pružiti ne samo bliži uvid u ovu disciplinu, već i inspiraciju za nove eksperimente. Ovaj događaj je uvod eksperimentalni pristup na polju neuronauka, nakon čega će učenici nastaviti da istražuju, proveravaju fenomene, i ispoljavaju svoju maštu kroz naučni pristup.

Ovaj poduhvat deo je šireg cilja Grupe za obrazovanje, koju čine Centar za promociju nauke, Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa „Digitalna Srbija“ – da se znanja i veštine koje su neophodne za razumevanje sveta i razvoj karijere u 21. veku integrišu u obrazovni sistem Srbije.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>