• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći interaktivni globus u Evropi, planetarijum, sferni bioskop: Predstavljeni eksponati Palate nauke

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki broj eksponata u Palati nauke uključivaće, uz obaveznu edukativnu komponentu, i element zabave i igre

  • 0
Palata nauke Foto: Promo / Zadužbina Miodraga Kostića

Najveći interaktivni globus u Evropi, planetarijum i više od 30 naučnih eksponata predstavila je juče Zadužbina Miodraga Kostića. Ti eksponati će biti na raspolaganju Palate nauke kada ona u decembru otvori svoja vrata, saopštila je Zadužbina.

Krajem prošle godine objavljeno je da je ostvarena saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Beogradu, čiji će profesori i studenti u Palati nauke raspolagati sa 19 najsavremenijih istraživačkih centara, a sada su prezentovani sadržaji namenjeni popularizaciji nauke svim generacijama, sa posebnim fokusom na decu i mlade.

- Veliki broj eksponata u Palati nauke uključivaće, uz obaveznu edukativnu komponentu, i element zabave i igre, kako bi se najmlađima na zanimljiv način približile tehnološke inovacije i naučni fenomeni. Spremamo i posebno opremljen dečiji kutak, u kome su sadržaji iz oblasti programiranja, robotike, geologije, ali i umetnosti, osmišljeni za predškolce. Zadužbina će u svom radu posebnu pažnju posvetiti učenicima osnovnih škola u cilju doprinosa kvalitetu obrazovanja, buđenju radoznalosti i interesovanja za nauku - rekao je Nemanja Đorđević, upravitelj Zadužbine Miodraga Kostića.

Palata nauke Foto: Promo / Zadužbina Miodraga Kostića / Ivana Kocić

On je napomenuo da je celokupni prostor od 5.500 kvadrata zamišljen tako da posetiocima nudi jedinstvena naučna iskustva i uzbudljive demonstracije, uz robote, holograme, primenu proširene i virtuelne realnosti u izložbenim postavkama.

Kako je navedeno u saopštenju, u Palati nauke nalaziće se najveći interaktivni globus u Evropi, prečnika 3 metra, na čijoj površini će se prikazivati više od 500 različitih projekcija Zemlje, planeta, putanja aviona, geoloških fenomena i klimatskih promena, i to u realnom vremenu zahvaljujući NASA bazi podataka. Među atraktivnim sadržajima izdvaja se i planetarijum, sferni bioskop površine preko 100 kvadrata sa 36 sedećih mesta, u kome će se, pored projekcija na temu svemira, emitovati i edukativni filmovi iz različitih naučnih oblasti. Posetiocima će na raspolaganju biti VR escape room, dok će predah u obilasku eksponata moći da potraže u naučnom kafeu i knjižari, ali i restoranu koji će biti otvoren na poslednjem spratu. Zadužbina Miodraga Kostića takođe će u svojoj multifunkcionalnoj sali organizovati radionice, seminare i naučna predavanja.

Nakon jednog veka, zgradi na adresi Kralja Milana 11, koja je bila dom različitih banaka, Zadužbina Miodraga Kostića udahnuće novi život u službi nauke i društva, u misiji razvoja i razmene znanja koja pomeraju granice.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>