• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Astronomska lutrija: Jedna evropska zemlja imaće tri pomračenja Sunca za tri godine

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva potpuna pomračenja desiće se dva leta zaredom, a inače se na istom mestu uglavnom dešavaju jednom u 400 godina

  • 0
Pomračenje sunca Dalas Foto: Filip Plavčić

Dva potpuna pomračenja Sunca i jedno prstenasto pomračenje Sunca desiće se u Španiji od 2026. do 2028. godine. To je španski list El Pais nazvao „astronomskom lutrijom“ zbog broja turista koje će te pojave privući.

Dva potpuna pomračenja desiće se dva leta zaredom, što je neverovatan fenomen, jer se inače na istom mestu uglavnom dešava jednom u 400 godina, a prvo se će biti 12. avgusta 2026. godine.

- To je sledeće potpuno pomračenje na svetu, prvo u Evropi od 1999. godine i Španija je jedina zemlja iz koje će ono moći sigurno da se vidi - rekao je Alehandro Sančes, istraživač na Odeljenju za fiziku Zemlje i astrofiziku na univerzitetu u Madridu.

Sledeće potpuno pomračenje će biti 2. avgusta 2027. godine i trajaće malo duže, a moći će da se vidi na obalama Malage, Granade i Almerije, kao i u Egiptu i Maroku.

Prstenasto pomračenje Sunca je pojava u kojoj je Mesec između naše planete i Sunca, ali u najdaljoj poziciji od Zemlje, te pravi jasno vidljiv "prsten" od Sunca, a desiće se 26. januara 2028. godine.

- Ovo će biti kao da smo domaćin Svetskog kupa, ali sa velikom razlikom da će nepredvidivi vremenski uslovi značiti da ne znamo gde će biti održano finale do nekoliko sati pre početka. I svi će želeti da ga vide - rekao je Sančes.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>