• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Može li aplikacija popraviti vašu ljubavnu vezu?

D. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Polovina brakova u Sjedinjenim Američkim Državama će verovatno propasti do trenutka kad supružnici stignu u petu deceniju svog života.

  • 0

Naravno, mnogi parovi traže načine da ne budu deo te statistike, svesni mogućih dalekosežnih štetnih efekata razvoda na porodice, decu, lične finansije, individualno blagostanje – i direktne i indirektne štete po društvo.

Ronald Roge, profesor psihologije na Ročesterskom univerzitetu, proučava složenu dinamiku ljubavnih odnosa i porodica skoro tri decenije, tražeći načine da pomogne parovima da neguju i ojačaju svoju ljubav, piše Phys.org.

Jedan od tih načina – njegov najnoviji i najuspešniji projekat, na osnovu velikog dometa – jeste aplikacija za ljubavne veze koju je razvio u saradnji sa nekadašnjom studentkinjom Ročesterskog univerziteta Hadešom Okvudili.

U nedavnom istraživanju, Roge je otkrio da ogromna većina učesnika – osam od deset – prijavljuje poboljšane i zdravije veze nakon mesec dana korišćenja aplikacije.

Jedva u dvadesetim godinama života, Okvudili je dobila dijagnozu srčane aritmije opasne po život. Nekoliko iskustava bliske smrti ju je inspirisalo da postavi više značajnih pitanja ljudima koje voli, pošto nije bila sigurna koliko vremena sa njima joj je ostalo.

„Vremenom sam shvatila da, iako se moje zdravlje pogoršava, moje veze bivaju sve zdravije, kao nikad ranije“, rekla je ona. Zajedno sa Rogeom je počela da razvija i testira sadržaj za Agape, putem hiljada pitanja koja bi bila relevantna za širok spektar parova.

Telefon, aplikacija, dejting Foto: Unsplash
Kako aplikacija Agape funkcioniše?

Agape šalje prijavljenim parovima dnevnu podsticajnu poruku, poput „Šta je vaš partner uradio prošle nedelje zbog čega ste se smejali?“ ili „Opišite trenutak kad ste bili zahvalni što je vaš partner pored vas“ ili „Ako bi vaš partner imao pesmu koja bi ga pratila po ceo dan, koja je to pesma i zašto?“, ili nešto čudnije kao „Koje posebne veštine bi vaš partner imao za preživljavanje zombi apokalipse?“.

Pošto oba partnera odgovore, mogu da vide odgovor druge strane, što može da podstakne neku sadržajnu konverzaciju, „podigne svest“ i poboljša „trenutke povezivanja“, kaže Roge, koji je testirao više od 4.000 podsticajnih poruka tokom poslednje četiri godine, zasnovanih na istraživanju parova tokom poslednjih 40 godina.

Koliko je aplikacija efikasna?

Studija je ispitivala 405 ljubavnih parova, od kojih je 91% bilo heteroseksualno, a velika većina (84%) u 20-im i 30-im godinama života. U trenutnim vezama su bili u proseku 4,6 godina. Dok je većina parova, od kojih 31% u braku, bila u razumnim granicama zadovoljna svojom vezom, otprilike trećina izraženo nije bila zadovoljna.

Učesnici su praćeni tokom mesec dana korišćenja aplikacije. Na početku su prošli baznu procenu, a zatim kraće nedeljne provere stanja u okviru aplikacije, i na kraju meseca još jednu procenu. Angažovanost je sve vreme bila na visokom nivou – 99% parova je koristilo aplikaciju, a 88% je dalo dopunske informacije.

Ključni nalazi:

– 80% učesnika je prijavilo poboljšane ljubavne veze, uključujući pad u percepciji negativnih kvaliteta i rast zadovoljstva i posvećenosti.

– 70% je primetilo poboljšanje sopstvenog stanja, poput veće vitalnosti i boljeg kvaliteta života, uz primetno slabljenje simptoma depresije.

– Parovi koji su odgovorili na više dnevnih podsticajnih poruka imali su znatnija poboljšanja u kvalitetu veze.

– 93% je reklo da je aplikacija prijatna, a 74% je reklo da se lako koristi, što bi trebalo da poveća verovatnoću redovnog korišćenja.

Tokom poslednjih 50 godina razvijen je širok spektar intervencija u cilju jačanja veza. Ipak, istraživanje je pokazalo da praktične barijere, kao što je potreba za osposobljenim posrednicima, uzrokuju ograničeno dejstvo.

Druge samostalne intervencije, iako su jeftine i praktične, često su ograničene niskim nivoom angažovanosti, pošto parovi ispunjavaju samo mali deo zahteva.

Roge je uzbuđen zbog mogućnosti da njegovo istraživanje stigne do više miliona parova i zaista popravi njihove živote. Iako je sadašnja studija fokusirana na ljubavne veze, aplikacija takođe može da pomogne u zbližavanju sa prijateljima ili porodicom. Principi u temelju ljubavnih veza mogu se generalizovati na druge vrste bliskih odnosa.

„Uporeba aplikacije sa više ljudi u vašem životu verovatno će doneti još veće individualne koristi pošto je povezivanje s drugima fundamentalna psihološka potreba“, kaže Roge.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>