• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li veštačka inteligencija ugrožava vaše radno mesto?

D. M.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Konsultanti, računovođe i psiholozi će najverovatnije biti zamenjeni. Sportisti, majstori za krovove i drugi građevinski poslovi su najbezbedniji.

  • 0

Ideja da robot preuzima vaše radno mesto možda zvuči kao naučna fantastika. Međutim, nova studija sugeriše da bi to uskoro moglo postati realnost za mnoge Britance.

Studija ministarstva obrazovanja otkriva poslove koje će roboti najverovatnije preuzeti. To je loša vest za kancelarijske službenike, sa računovođama, konsultantima i psiholozima, koji su među najugroženijim poslovima.

Međutim, sportisti, majstori za krovove i građevinski radnici mogu da se opuste – studija sugeriše da su ti poslovi najmanje ugroženi napredovanjem veštačke inteligencije (AI).

Istraživači su analizirali 365 kategorija poslova, uključujući različite sposobnosti potrebne za njihovo obavljanje. Svaka od tih sposobnosti je onda upoređena sa skupom od 10 najuobičajenijih aplikacija veštačke inteligencije da bi se videlo da li im AI može pomoći.

To je omogućilo istraživačima da svakoj profesiji dodele neku ocenu ugroženosti od AI u rasponu od -2 do 1,5, s tim da viša ocena znači veću verovatnoću da će biti zamenjena veštačkom inteligencijom, piše Daily Mail.

Robot advokat veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com
Koji poslovi su najugroženiji?

Istraživači su zaključili da je mnogo verovatnije da će poslovi koji zahtevaju viši nivo formalnog obrazovanja biti zamenjeni veštačkom inteligencijom u budućnosti.

Najugroženije profesije – sa ocenom 1,49 – jesu konsultanti u menadžmentu i poslovni analitičari. Odmah za njima idu finansijski menadžeri i direktori, računovođe i psiholozi.

Pravni poslovi su takođe među 10 najugroženijih, sa ocenom 1,4. Veštačka inteligencija je već počela da automatizuje neke aspekte pravničke profesije – prošlog meseca je potpisan prvi ugovor koji je u potpunosti ispregovarala AI.

Autori studije kažu: „Obrazovni sistem i poslodavci će morati da se prilagode i osiguraju da zaposleni imaju veštine potrebne da se najbolje iskoristi razvoj AI“.

Istraživači su takođe uradili posebnu procenu za velike jezičke modele (LLM) poput četbota ChatGPT. Što se ugroženosti od LLM tiče, telefonska prodaja ima najviše šansi da je zameni četbot.

Psiholozi su ponovo ocenjeni kao vrlo verovatno zamenljivi veštačkom inteligencijom u budućnosti, s tim da četbotovi predstavljaju čak veću opasnost za njihov posao nego AI generalno.

Iznenađujuće, ocenjeno je da je vrlo verovatno da će sveštenstvo biti zamenjeno četbotovima. Studija je zaključila da je verovatnoća da sveštenici budu zamenjeni veštačkom inteligencijom skoro ista kao kod ekonomista i statističara.

Koji poslovi su najmanje ugroženi?

U industrijskoj revoluciji možda su fizički radnici bili u najvećoj opasnosti da budu zamenjeni robotima, ali je AI preokrenula taj pravac razvoja.

Studija je otkrila da je mnogo manja verovatnoća da tehnički težak fizički posao bude zamenjen veštačkom inteligencijom.

„Poslovi najmanje ugroženi od AI i LLM uključuju mnoge iste oblasti, sa više fizičkog rada koji je tehnički težak, u nepredvidljivim sredinama, i sa nižim platama“, kaže se u studiji.

Autori dodaju da niže plate u tim poslovima, uz izuzetak profesionalnih sportista, smanjuju podsticaj da se traže automatizovane alternative.

Sportisti, majstori za krovove i osnovni građevinski poslovi su ocenjeni kao najmanje ugroženi. Takođe, poslovi koji zahtevaju najniže nivoe formalnog obrazovanja manje su ugroženi od veštačke inteligencije.

Autori kažu da su jedini izuzetak noćni čuvari – „potencijalne upotrebe veštačke inteligencije se kreću od nadgledanja video snimaka uživo do patrolnih robota“.

Gde AI najviše ugrožava radna mesta ljudi?

Studija ističe velike razlike između industrija i geografskih lokacija.

Industrija finansija i osiguranja je najugroženija, a slede je informaciona i komunikaciona industrija, i profesionalne, naučne i tehničke uloge.

Na suprotnom kraju spektra, usluge smeštaja i ishrane su najmanje u opasnosti da ih AI zameni. Slede trgovina motornim vozilima, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

U geografskom pogledu, ljudi u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj su u najvećoj opasnosti da njihova radna mesta zameni AI. Radna mesta u Londonu su više nego dvostruko ugrožena nego Ujedinjeno Kraljevstvo kao celina, i više od pet puta ugroženija nego na severoistoku, gde je rizik najmanji.

(Telegraf Nauka/Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>