• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pandemija ptičjeg gripa među ljudima će biti veoma smrtonosna: Bivši direktor CDC ima dramatično upozorenje

I. Ć.

Vreme čitanja: oko 1 min.

On kaže da su naučnici utvrdili da se virus ptičjeg gripa još uvek nije adaptirao tako da može da se prenosi sa čoveka na čoveka, ali da, kad se to desi, "imaćemo pandemiju, i to je samo pitanje vremena"

  • 0
Kina ptičji grip Foto: Profimedia/STR/AFP

Pandemija ptičjeg gripa među ljudima je neizbežna, i biće veoma smrtonosna, rekao je Robert Redfild, bivši direktor američkog CDC (Centar za prevenciju bolesti).

Redfild, koji je bio na čelu CDC od 2018. do 2021, pošto ga je imenovala Trampova administracija, dao je alarmantan intervju za NewsNation u petak, pošto je SZO objavila vesti o smrti 59-godišnjeg muškarca u Meksiku, povezanoj sa ptičjim gripom.

- Stvarno mislim da ćemo, u jednom trenutku, nije pitanje da li ćemo, nego kada - imati pandemiju ptičjeg gripa - rekao je Redfild.

Virus je pronađen kod velikog broja vrsta sisara, uključujući krave, mačke, lasice i foke. Ovo povećava rizik od prenošenja virusa na ljude, događaja koji bi mogao da rezultira smrću 25 do 50 odsto zaraženih, upozorava Redfild.

On kaže da su naučnici utvrdili da se virus ptičjeg gripa još uvek nije adaptirao tako da može da se prenosi sa čoveka na čoveka, ali da, kad se to desi, "imaćemo pandemiju, i to je samo pitanje vremena".

Svetska zdravstvena organizacija je ranije u junu javila da je 59-godišnjak u Meksiku, osoba sa komorbiditetima, umro od virusa ptičjeg grupa u aprilu, i da nije dolazio u kontakt sa pticama. Soj virusa, zvan H5N2, nikad ranije nije pronađen kod ljudi.

Soj ptičjeg gripa koji trenutno utiče na krave, H5N1‚ navodno je dao trojici američkih farmera blage simptome. Posle njegovog otkrića 1996. godine, H5N1 je zarazio oko 900 ljudi širom sveta, a stopa smrtnosti je oko 50 odsto.

- Rizik od nečega što počinje kao jedan ili dva sporadična slučaja, a zatim postaje nešto od međunarodnog značaja nije zanemarljiv. Videli smo kako virus može da se proširi planetom pre nego što je javno zdravstvo uspelo da se snađe. To je rizik, i moramo na to misliti - rekao je za Politiko ranije zamenik direktora CDC Nirav Šah.

(Telegraf Nauka/HuffPost)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>