• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Vakcine izazvale novo srčano oboljenje“? Besramna laž širi se po internetu i društvenim mrežama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pojedini sajtovi su objavili tvrdnju da je studija povezala CKM sindrom sa imunizacijom protiv kovida-19, ali se istraživanje bavilo ovim sindromom od 2011. do 2020. godine, pre početka pandemije

  • 1
bol u grudima Foto: Shutterstock/CeltStudio

„Američka kardiološka asocijacija upozorila je da 90 odsto vakcinisanog stanovništva sada pati od srčanog oboljenja koje su izazvale vakcine protiv kovida-19“, tvrdi se u tekstu objavljenom na sajtu The People‘s Voice. Međutim, postoji jedan veliki problem sa tom tvrdnjom - Američka kardiološka asocijacija nije je iznela, a istraživanje na koje se autori teksta pozivaju bavi se pojavom određenih bolesti u periodu od 2011. do 2020, što znači pre pandemije korone i pojave vakcina protiv kovida-19.

- Prema novom istraživanju, ogroman broj vakcinisanih ljudi ima kardiovaskularni-bubrežni-metabolički sindrom (CKM). Sve važne organe u telu pogađa CKM, uključujući srce, mozak, bubrege i jetru, dok se najgora šteta dešava u krvnim sudovima, srčanom mišiću i kardiovaskularnom sistemu – navodi se u tekstu na sajtu The People‘s Voice, inače poznatom po lažnim vestima, koji se deli po društvenim mrežama.

Autori teksta pozivaju se na istraživanje, ali ne daju link ka njemu, već ka tekstu na još sumnjivijem sajtu – Armagedon Prose, gde je naslov „Misteriozni novi srčani sindrom pogađa 90 odsto populacije SAD“, a tek na tom sajtu postoji link ka istraživanju objavljenom 8. maja 2024. u žurnalu JAMA. Inače, Armagedon Prose navodi tvrdnju da Američka kardiološka asocijacija ne nudi nikakvo objašnjenje za „potpuno novi srčani sindrom“.

Međutim, ova asocijacija je još u oktobru prošle godine objasnila da CKM sindrom predstavlja naziv za preplitanje mnogo različitih bolesti koje uključuju kardiovaskuilarne, bolesti bubrega, dijabetes tipa 2, ekstremnu gojaznost… Znači, nije reč o novom sindromu, već samo novom nazivu za veoma dobro poznate bolesti uvedenom radi novog pristupa lečenju.

@komesmetaistina
Beskrajna laž širi se po internetu i mrežama
♬ original sound - udarac.istine

- Kardiovaskularne, bubrežne i metaboličke bolesti (CKM sindrom) su patofiziološki povezane, a pogodile su više od 25 odsto odraslih Amerikanaca od 2015. do 2020. i predstavljaju glavni uzrok smrti u 2021. Američka kardiološka asocijacija je 2023. predstavila novi termin – CKM sindrom da pojača multidisciplinarni pristup prevenziji, otkrivanju i lečenju ovih oboljenja. Skoro 90 odsto odraslih u SAD ispunjava kriterijume CKM sindroma, a 15 odsto njih ispunjava uslove za napredne stadijume, koji se nisu poboljšali od 2011. do 2020. godine - navodi se u studiji sa naslovom „Pojava kaordiovaskularnog-bubrežnog-metaboličkog sindroma kod odraslih u SAD od 2011. do 2020.“

Sama studija, kao što smo već naveli, bavi se ispitivanjem ovih bolesti i ni u jednom njenom delu se ne spominju ni korona, ni vakcine protiv kovida-19.

- Ovi navodi po društvenim mrežama ne mogu da se pripišu Američkoj kardiološkoj asocijaciji – rekla je za USA Today Suzan Grant, portparolka asocijacije.

Za ovaj američki mediji i dr Mutija Vaduganatan, kardiolog sa Harvarda i jedan od autora studije, rekao je da se „njihovo istraživanje nije bavilo vakcinama i nije povezano sa bilo kakvim vakcinama“.

(Telegraf Nauka)

Video: Lekar objašnjava ko je na udaru srčanih oboljenja: Kako prepoznati i sprečiti infarkt miokarda

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    27. maj 2024. | 10:34

    Znači kada neki bivši ili sadašnji sportista iznenada premine to se nije ni dogodilo? Ili se možda događalo u tolikoj meri i 2011. godine?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>