• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uzgojili debelo crevo, pa u njemu razvili tumor: Neverovatan eksperiment naučnika iz Lozane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Testiranje je urađeno na realističnim, minijaturnim verzijama organa i to kako bi se proučavao rak

  • 0
Kancer debelog creva Foto: Christoph Burgstedt / Panthermedia / Profimedia

Naučnici su u laboratoriji uzgojili realistične, minijaturne verzije debelog creva. Nakon toga su u tim organoidima razvili tumor kako bi do detalja proučili rak debelog creva.

Minijaturno debelo crevo je 3D struktura uzgojena od matičnih ćelija tako da liči na prave organe. U ovom slučaju reč je o organoidima od ćelija miša, koji su sazreli u laboratorijskoj posudi zahvaljujući pomoći hemikalija, piše LiveScience.

Razvoj organoida uznapredovao je poslednjih godina jer se koriste kako bi preciznije imitirale jedinstvene funkcije stvarnih organa. Zbog toga su odlična platforma za proučavanje razvoja bolesti i potencijalno identifikovanje novih lekova za te bolesti.

Tim naučnika razvio je ovu tehnologiju 2020, ali su sada, u studiji objavljenoj u žurnalu Nature, demonstrirali da je moguće pokrenuti rak debelog creva u ovim organoidima uključivanjem gena koji pokreću kancer u tkivu.

Oni su se razvijali u laboratoriji na isti način na koji se razvijaju u tkivu miševa, naveli su istraživači.

- Najveći napredak kod novog modela je što naučnici mogu da proučavaju rak debelog creva detaljno, da zumiraju na specifične grupe ćelija – rekao je za LiveScience Matijas Lutolf, koautor studije i profesor bioinženjeringa na Federalnom politehničkom univerzitetu u Lozani, u Švajcarskoj.

Kako su novi organoidi kompleksniji od ranijih modela, naučnici mogu da proučavaju ne samo kako se kancer širi, već i kako se individualne ćelije u tumorima razlikuju jedna od druge. Te sitne razlike mogu da utiču na to kako rak reaguje na lečenje, pokazuje istraživanje.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>