• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Senzacionalno otkriće norveških naučnika: Škola produžava život, pokazala studija sprovedena u 59 zemalja

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rizik od smrti opada po 1,9 odsto za svaku dodatnu godinu obrazovanja, tvrde istraživači Norveškog univerziteta nauke i tehnologije

  • 0
Školovanje Foto: iweta0077 / Alamy / Alamy / Profimedia

Obrazovanje spasava živote bez obzira na godine, pol, lokaciju, društveno i demografsko poreklo. To je otkriveno u najnovijoj studiji objavljenoj u The Lancet Public Health.

Istraživači, navodi MedicalXpress, dugo znaju da oni koji se više obrazuju duže žive, ali nisu znali koliko. Konačno je to ispitano i kvantifikovano.

Nakon intenzivne studije u kojoj su ispitani podaci sa 70 lokacija u 59 zemalja i iz 603 objavljena istraživanja utvrđeno je da rizik od smrti opada po 1,9 odsto za svaku dodatnu godinu obrazovanja. To znači da završetak srednje škole smanjuje rizik za 22,8 odsto, a završetak srednje škole i šest godina fakulteta, smanjuje taj rizik za 34,2 procenta.

Istraživači su poredili uticaj obrazovanja sa drugim faktorima rizika poput zdrave ishrane, pušenja, ispijanja previše alkohola, a otkrili su slične rezultate. Primera radi, navode, korist od 18 godina obrazovanja može da se poredi sa konzumiranjem idealne količine povrća u odnosu na ishranu u kojoj se ne jede povrće uopšte. Ukoliko neko uopšte ne ide u školu, to je za njegovo zdravlje loše kao da pije pet ili više alkoholnih pića dnevno ili puši 10 cigareta dnevno tokom 10 godina.

- Obrazovanje je važno samo po sebi, ne samo po koristima za zdravlje, ali smo sada uspeli da kvantifikujemo značaj obrazovanja i to veliki napredak – rekao je dr Terje Andreas Ejkemo, koautor studije i šef Centra za istraživanje globalnih zdravstvenih nejednakosti (CHAIN) na Norveškom univerzitetu nauke i tehnologije.

Obrazovanje Foto: Sascha Winter / Panthermedia / Profimedia

Iako su koristi obrazovanja veći za mlade, i oni stariji od 50, pa i od 70 godina mogu da imaju koristi od zaštitnih efekata školovanja.

Istraživači nisu našli značajne razlike u značaju obrazovanja na zdravlje između zemalja koje su u različitim stadijumima razoja. To znači da obrazovanje jednako efikasno u bogatim i u siromašnim zemljama.

- Moramo da povećamo društene investicije kako bismo poboljšali obrzaovanje širom sveta i zaustavili nejednakost koja košta ljude života. Više obrazovanja vodi do boljeg posla i viših prihoda, boljeg pristupa zdravstvenom sistemu, a i pomaže nam da brinemo o svom zdravlju. Veoma školovani ljudi imaju mogućnost razvoja više društvenih i psiholoških resursa koji doprinose njihovom zdravlju i dužini života – rekao je Mirza Balaj, koautor studije i postdoktorand Odeljenja za sociologiju i političke nauke Norveškog univerziteta nauke i tehnologije.

(Telegraf Nauka/MedicalXpress)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>