• 2
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šokantno otkriće naučnika: Litar flaširane vode ima 400.000 čestica nanoplastike

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istraživači su koristili mikroskop sa dvostrukim laserima da detektuju i kategorizuju komade plastike po prvi put

  • 2
Devojka pije vodu, voda, plastična flaša Foto: Shutterstock

Prosečan litar flaširane vode sadrži skoro četvrt miliona gotovo nevidljivih komada nanoplastike, pokazalo novo istraživanje naučnika sa univerziteta Kolumbija i Rutgers. Naučnici su koristili mikroskop sa dvostrukim laserima da detektuju i kategorizuju komade plastike po prvi put, prenosi Skaj njuz.

Posmatrajući pet uzoraka brendova flaširane vode, naučnici su otkrili da se nivoi čestica kreću od 110.000 do 400.000 po litru, u proseku oko 240.000, otkriveno je u studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Čini se da veći deo plastike dolazi iz same boce i filtera sa membranom reverzne osmoze koji se koristi za zaustavljanje drugih zagađivača, zaključila je glavna autorka studije, Naižin Kijan, sa Univerziteta Kolumbija.

- Ne znamo da li je opasno ili koliko je opasno. Znamo da nanoplastika ulazi u tkiva sisara, uključujući ljude, a trenutno se istraživanje bavi njenim uticajem na ćelije - dodala je toksikološkinja Fibi Stejplton.

Međunarodno udruženje za flaširanu vodu saopštilo je da medijski izveštaji o česticama u vodi „ne čine ništa više nego nepotrebno plaše potrošače“, dok je Američki savet za hemiju, koji predstavlja proizvođače plastike, odbio je da komentariše.

(Telegraf Nauka/TANJUG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srebrni

    9. januar 2024. | 18:01

    Ali zato iz rdave cevi stare 50 godina i vodovoda starog 70 godina tece najcistija voda!Tamo ti ne treba mikroskop nego kao oni sto idpiraju zlato kad popijes čašu vode a ono na dnu svetluca rda od cevi pa pomislis da si nasao zlato!Nema nicega na ovoj kugli sto nije zagađeno jedino mozda beki planinski izvor u nekoj nedodiji ali pod udlovom da nisu vrsene atomske probe u okolini...

  • Nikolas

    9. januar 2024. | 17:55

    PLASTIKA JE MASOVNI UBICA LJUDSKE VRSTE -NANO CESTICE UNOSIMO PUTEM NAMIRNICA I UZ ZRACENJE KARCINOM SE NEMOZE IZBECI !!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>