• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bakterija koju ima dvoje od troje ljudi povezana s teškom bolešću: Rizik od dobijanja Alchajmera povećava 24%

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko bi se bakterija iskorenila, broj obolelih od Alchajmerove bolesti u svetu mogao bi da si smanji za oko 200.000 svake godine, procenjuju naučnici

  • 0
Helikobakterija Foto: Science Photo Library / imago stock&people / Profimedia

Dve od tri osobe širom sveta imaju helikobakteriju, a ona može povećati rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti do 24 odsto, što predstavlja „umeren, ali značajan“ rizik, pokazalo je istraživanje Univerziteta Mekgil u Montrealu.

Stručnjaci ne mogu da kažu kako je bakterija tačno povezana sa Alchajmerom, ali se pretpostavlja da bi bakterije mogle da putuju do mozga, gde izazivaju zapaljenje ćelija i neurodegenraciju, piše Tajms.

Prema predviđanjima Pola Brasarda, jednog od autora studije, pošto je stanovništvo sve starije, broj obolelih od demencije će se u narednih 40 godina utrostručiti.

Prema procenama Brasardovog tima, ukoliko bi se bakterija iskorenila, broj obolelih od Alchajmerove bolesti u svetu mogao bi da si smanji za oko 200.000 svake godine.

Helikobacter pilori je bakterija koja izaziva infekciju u želucu i dvanaestopalačnom crevu, a nalazi se u kontaminiranoj vodi, hrani i zemljištu. Ima je dve trećine svetske populacije, mada je malo verovatno da će izazvati probleme kod većine ljudi.

Lako se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom osobom ili konzumiranjem kontaminirane hrane i vode.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>