• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nada za ljude obolele od Alchajmera: Dva nova leka leče uzrok, a ne samo simptome demencije

A. I.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici su više od 20 godina pokušavali da pronađu načine da spreče nakupljanje amiloida u mozgu u nadi da će to zaustaviti napredovanje bolesti

  • 0
Moyak, istrazivanje, Alchajmer, Alzheimers Foto: Tanjug/AP

Dva nova leka za lečenje Alchajmerove bolesti, koja treba da budu odobrena u Velikoj Britaniji, prvi su koji bi trebalo da leče uzrok bolesti i trebalo bi direktno da poboljšaju život pacijenata koji boluju od demencije jer su razvijeni da bi usporili tu bolest, objavio je Gardijan.

Ljudi u Britaniji bi mogli da vide koristi od tog ključnog medicinskog otkrića sledeće godine, navodi list.

Prvi od tih lekova - lekanemab - nedavno je odobren u SAD i Japanu i već je uključen u lečenje obolelih od demencije. Očekuje se da će uskoro u tim zemljama biti odobren i drugi lek - donanemab - a sledeće godine se očekuje da će ta dva leka biti odobrena za upotrebu u Britaniji.

Do sada su lekari mogli da prepisuju samo lekove koji pacijentima pomažu da se izbore sa simptomima demencije, tako da je dolazak prvih lekova koji leče stvarni uzrok stanja dobrodošao, iako su stručnjaci upozorili da se prema njihovoj upotrebi treba odnositi sa oprezom.

- Novi lekovi usporavaju razvoj Alchajmerove bolesti za šest meseci do godinu dana i korisni su samo za one u ranim stadijumima bolesti, tako da sigurno nisu čudotvorni lekovi - rekao je šef za istraživanje Alchajmerove bolesti u Britaniji Dejvid Tomas.

Alchajmerova bolest nastaje zbog nakupljanja proteina amiloida u mozgu, iako se simptomi možda neće pojaviti decenijama nakon što je povećanje tog proteina počelo. Naučnici su više od 20 godina pokušavali da pronađu načine da spreče nakupljanje amiloida u nadi da će to zaustaviti napredovanje bolesti.

Lekanemab, koji proizvodi japanska farmaceutska kompanija Eisai, i donanemab, koji proizvodi Eli Lili iz SAD, prvi su lekovi koji su postigli taj cilj, iako samo usporavaju, ali ne mogu da spreče konačno napredovanje bolesti.

Oba leka su skupa, lečenje lekanemabom košta oko 25.000 dolara (19.700 funti) godišnje, a daju se intravenskim infuzijama.

Međutim, glavni problem sa kojim se suočavaju lekari je teškoća u otkrivanju demencije, ne samo u njenim ranim fazama, već i u kasnijim, tako da trećina slučajeva demencije ne bude nikada dijagnostifikovana.

Zbog toga stručnjaci ukazuju da je važno povećati efikasnost metoda za otkrivanje demencije, piše Gardijan.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>