• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lečenje kristalima, energijom i tinkturama je opasno: Psiholozi upozoravaju na štetnost pseudonauke

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Procena i lečenje mentalnog zdravlja su ozbiljan poduhvat, pa potencijalne negativne posledice „alternativne medicine“ mogu, u ekstremnim slučajevima, da dovedu i do smrti, rekao je Džonatan Stea

  • 3
Lečenje kristalima Foto: Shutterstock/New Africa

Dobro je poznato da su društvene mreže mesto na kome bujaju dezinformacije, teorije zavera i pseudonauka, a širenje pseudonaučnih terapija za mentalno zdravlje na njima može biti i opasno, tvrde psiholozi Džonatan Stea i Stiven Hap u novoj knjizi „Istraživanje kliničke psihologije“, prenosi IFLScience.

- Ovo je doba zdravstvenih dezinformacija. Ima ih svuda. Na našim društvenim mrežama, promovišu ih zvezde i influenseri, tradicionalni mediji… Bombarduju nas reklamama za neispitane terapije. Zdravstvene dezinformacije ušle su u TV serije, filmove, knjige… Sve više ih prihvataju i promovišu i popularni političari – naveli su oni u saopštenju.

Kako objašnjavaju, internet je prepun aplikacija za mentalno zdravlje, suplemenata za poboljšanje raspoloženja i energije, svakakvih „tajnih lekova“ i tinktura za ozdravljenje uma, tela i duha, navode oni.

- Što se tiče psihoterapije, situacija još više zabrinjava. Postoji oko 600 brendova psihoterapije koje kruže svetom mentalnog zdravlja, a taj broj raste. Mnoge od njih nisu nikad testirane i ne znamo da li rade, a mnoge od njih su pseudonaučne i mogu biti štetne. Mnoge pseudonaučne psihoterapije promovišu se u velnes industriji pod maskom „alternativne medicine“ – rekao je Džonatan Stea za IFLScience.

Primer toga je, dodaje, naturopatija, termin koji spaja homeopatiju, tradicionalnu kinesku medicinu i akupunkturu. Na tržištu je sve veća ponuda i „energetske medicine“ poput reikija, takozvanog terapeutskog dodira, i tehnike emocionalne slobode (EFT).

- Ovi primeri su čista pseudonauka i naučno su nemogući jer njihovi teorijska objašnjenja potpuno razdvojena od naučne literature. Primera radi, energetska medicina navodi da postoji polje ljudske energije kojim je moguće manipulisati da bi se ozdravilo, ali ne postoji nijedan naučni dokaz o postojanju takvog energetskog polja – rekao je Stea.

On naglašava da je ovo pitanje sa ozbiljnim posledicama.

- Procena i lečenje mentalnog zdravlja su ozbiljan poduhvat, pa potencijalne negativne posledice "alternativne medicine" mogu da produže patnju, a u ekstremnim slučajevima da dovedu i do smrti. Pokojni psiholog Skot O. Lilijenfeld artikulisao je zašto pseudonauka može da bude štetna: može direktno da izazove štetu, može indirektno da troši vreme i finansijske resurse koji bi mogli da se koriste naučno, a može i dodatno da uništi poverenje u nauku i naučnike. Osim toga, osobe mogu pogrešno da daju sami sebi dijagnozu koju ne prihvata medicinska zajednica, ali je promovišu društvene mreže – rekao je Stea.

On, Hap i još nekoliko stručnjaka u naučnim studijama u knjizi objašnjavaju zašto ne funkcionišu lečenje kristalima, detoksifikacija, terapije pomoću životinja, hipnoza, energetska medicina…

- U poslednjem veku bilo je drastičnog napretka u kliničkoj psihologiji, ali je gotovo jednako napredovala i popularnost štetne pseudonauke – rekao je Hap.

(Telegraf Nauka/IFLScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoli

    23. oktobar 2023. | 15:15

    Koja je dobra medicina?

  • Mihajlo

    24. oktobar 2023. | 13:08

    Pa i od lekova moze u ekstremnim situacijama da se umre. A to sto nauka nije dokazala da nesto postoji, da li je dokazala onda da ne postoji?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>