• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Odštampana ljudska koža pune strukture

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova studija Instituta za regerativnu medicinu „Vejk forest“ predstavlja značajno otkriće na polju regeneracije kože i zarastanja rana.

  • 0

Studija pokazuje uspešan razvoj bioštampane kože koja ubrzava zarastanje rana, podržava zdravo remodeliranje vanćelijskog matriksa i daje optimizam u pogledu potpunog oporavka, piše Atrium Health Wake Forest Baptist.

Regeneracija kože je dugo predmet izučavanja u nadi da će žrtve opekotina, ranjeni ratnici i ljudi sa kožnim poremećajima dobiti šansu za potpuno isceljenje. Dostupni transplantati su često privremeni, ili ako su trajni – imaju samo neke elemente normalne kože, koji često imaju izgled ožiljka.

Stvaranje kože sa punom strukturom dosad nije bilo moguće. Ova studija je obuhvatila bioštampanje svih šest glavnih tipova ljudskih ćelija prisutnih u koži sa specijalizovanim hidrogelovima kao biovezom.

Višeslojna puna struktura kože je napravljena sa sva tri sloja prisutna u normalnom ljudskom tkivu, a to su epidermis, dermis i hipodermis. Nakon presađivanja u prekliničkim uslovima, bioštampana koža je formirala krvne sudove, kožne obrasce i normalnu strukturu tkiva. Dodatne grane studije su demonstrirale poboljšano zarastanje rana, redukovanu kontrakciju kože i veću proizvodnju kolagena radi redukovanja ožiljaka.

Pomoću postojeće tehnologije bioštampanja, naučnici su pokazali da je potpuno funkcionalna regeneracija kože moguća. Transplantati kože dobijeni bioinženjeringom obezbeđuju troslojnu strukturu za tretman rana u punom obimu.

(Telegraf Nauka/Atrium Health Wake Forest Baptist)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>