• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hormonska terapija kod žena podiže rizik od demencije i to za neverovatnih 24 odsto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rizične su i dugotrajna i ciklična upotreba lekova u menoupauzi, tvrde danski naučnici

  • 0
Lekovi, spavanje, nesanica, žena Foto: Shutterstock

Hormonska terapija u menopauzi možda je povezana sa povećanim rizikom od demencije i Alchajmerove bolesti, tvrdi se u opsežnoj danskoj studiji objavljenoj u The BMJ. Kako se dodaje, ne samo dugotrajna upotreba lekova, već i kratkotrajna upotreba kod žena mlađih od 55 godina smatra se rizičnom, navodi SciTechDaily.

Ovi rezultati su u skladu sa najvećim kliničkim ispitivanjem o ovoj temi, a istraživači traže dalje studije kako bi „ispitali da li je uočena veza između hormonske terapije i veći rizik od demencije uzročno-posledična“.

- Demencija pogađa više žena nego muškaraca širom sveta. Čak i kada se uzmu u obzir razlike u dužini života, pojava demencije kod žena je češća nego kod muškaraca, što sugeriše da su faktori rizika povezani sa ženskim polom. Ispitali smo 5.589 osoba sa demencijom, što je 1,8 odsto individua u ukupnoj ciljanoj populaciji, a njih smo poredili sa 55.890 ljudi bez znakova demencije. Sve to je rađeno između 2000. i 2018. godine – navodi se u studiji.

Njihovi rezultati su pokazali da u poređenju sa osobama koje nikad nisu koristile hormonsku terapiju, pacijentkinje koje su koristile terapiju estrogenom-progestinom imale su 24 odsto povrećan rizik od razvijanja demencije i Alchajmerove bolesti, čak i u slučaju žena mlađih od 55 godina. Povećani riznik bio je sličan između onih žena koje su koristile terapiju svakodnevno i onih koje su je koristile ciklično.

Kako se naglašava, ovo je posmatračka studija, pa istraživači ne mogu da otkriju uzrok povećanog rizika, a ne mogu ni da isključe mogućnost da su žene koje su koristile hormonsku terapiju nisu imale pedispoziciju za obe vrste problema.

- Snaga ove studije u tome što je u njoj učestvovala velika grupa ljudi, korišćen je veoma dobar metod identifikacije demencije i skoro kompletna istorija lečenja. Ipak, ovo je posmatračka studija i potrebna su dalja ispitivanja da bi se otkrila veza hormonske terapije i demencije – navodi se u studiji.

(Telegraf Nauka/SciTechDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>